Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Munkaerőhiánnyal küzd a megye

2017.06.08.

Németh Nóra

Újabb állásbörzét szervezett Celldömölkön a Változó Világért Alaptívány a Celldömölki Munkaerő-piaci Pont szakmai partnerségével. A június 8-i börze ismét bizonyítékát szolgáltatta annak, hogy Vas megye egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, a rendezvényre regisztrált munkáltatók többezer álláshelyet kínáltak a látogatók számára. 

A legutóbbi, 2016. évi szeptemberi beszámolók alapján elmondható, hogy a celldömölki járásban jelentősen csökkent az álláskeresők száma, ezzel szemben a foglalkoztatók munkaerőigénye folyamatosan nő. A 2016-os év féléves statisztikái alapján tavaly júliusig 686 álláshelyet regisztrált a foglalkoztatási osztály, július 20-án összesen 420 fő regisztrált állás kereső szerepelt a nyilvántartásban. Általános tendencia az álláskeresők számának csökkenése, a tavalyi évhez képest Celldömölk járásban 27%-os csökkenés volt kimutatható. Az álláskeresők 15%- a 25 év alatti, és több mint 24%-a 55 év feletti. Iskolázottság alapján több mint 40% legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezik, 54% a középfokú végzettséggel rendelkezők aránya. A tartósan, tehát egy éven túl álláskereső nyilvántartottak aránya 29%. Már a tavalyi évi beszámolók alapján is kitűnt, hogy ezzel szembemenően a celldömölki járásban működő cégeket általános munkaerőhiány jellemzi, ezért is szervezi meg – évente immár többször is – állásbörzéjét a Változó Világért Alapítvány. A csütörtöki börze keretében

30 munkáltató kínált álláslehetőségeket az érdeklődőknek a Kemenesaljai Művelődési Központban. A rendezvényre a megyehatáron túlról is érkeztek cégek állás ajánlatokkal, így például Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből is, de főként a Vas megyei városok, Szombathely, Sárvár és természetesen Celldömölk munkáltatói vettek részt az eseményen.

Továbbra is elmondható azonban, hogy az állás keresők főként a szakmát vagy az alacsonyabb iskolai végzettséget igénylő munkalehetőségek közül. A legnagyobb kereslet a betanított munkások, segédmunkások iránt mutatkozik, számos nagyvállalat keres a megyében gyártó sori összeszerelőket, karbantartókat, operátorokat, minőségellenőröket, raktárosokat. A börze azonban nem csak álláslehetőségeket kínált a látogatóknak, hasznos információkat nyújtott a támogatásokról, munkaerőpiaci képzésekről, álláskeresési ellátásokról, valamint segítséget nyújtott önéletrajz és motivációs levél írásában, illetve pályaorientációs kérdésekben. A rendezvényen épp ezért a helyi középiskolák diákjai is részt vettek, akik ezzel nagyobb rálátást nyerhettek az általános munka erő-piaci helyzetre. Az egész délelőttös börzén ezen túlmenően is folyamatos volt az érdeklődés, a látogatók igyekeztek minél szélesebb körben tájékozódni a különböző foglalkoztatási körökről és felmérni a térség nyújtotta lehetőségeket.


NÉMETH NÓRA

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb