Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Aláírásgyűjtés a Vas megyei kórházak megmentéséért

2016.03.01.

A Vas Megyei Közgyűlés három képviselője, Fehér László, Szabó Lajos és dr. Németh Kálmán aláírásgyűjtést kezdeményezett a megyei kiskórházak, így a Kemenesaljai Egyesített Kórház megmentéséért és az egészségügy stabil finanszírozásáért.  


Február 22-én a megyei egészségügy helyzetéről és azon belül is a celldömölki kórház további sorsáról tartott sajtótájékoztatót Fehér László polgármester, megyei képviselő, valamint Szabó Lajos és

dr. Németh Kálmán megyei képviselők. A tájékoztatót Fehér László nyitotta, aki felelevenítette az elmúlt évtized főbb egészségügyi reformjait, melyeken a Kemenesaljai Egyesített Kórház is átesett. Vas megyében a 2007-ben végrehajtott struktúraváltás előtt négy aktív kórház működött: Szombathelyen kívül Celldömölkön, Körmenden és Sárváron voltak aktív ellátást biztosító ágyak, szülészettel, sebészettel és belgyógyászattal. A reform után Sárváron meg szűnt az aktív ellátás, Celldömölkön és Körmenden pedig korlátozódott az aktív ellátást nyújtó ágyak száma. A kórházak 2012-es államosítása után azonban Celldömölkön már csak a szülészet nőgyógyászaton vannak aktív ágyak a Markusovszky kórház kihelyezett részlegeként, Körmend pedig a szombathelyi kórház tagintézményeként kapott sebészeti aktív ágyakat. Fehér László elmondta, szeretnék elérni, hogy Celldömölkön és Körmenden újra több aktív ágyon nyújtsanak ellátást, szülészet-nőgyógyászat, belgyógyászat és sebészet területen egyaránt, hiszen a megyeszékhelyen kívüli lakosság így kaphatna biztonságos ellátást. Szabó Lajos egykori országgyűlési képviselő Vas megye egészségügyének lakosságalapú alulfinanszírozottságára hívta fel a figyelmet, hiszen a megye több mint 8.000 súlyszámhátrányban van, s így jelenleg évi 1,2 milliárd forint hiánnyal küzd, a celldömölki kórház mintegy évi 200 millió forint mínusszal működik. Dr. Németh Kálmán, egykori répcelaki polgármester a háziorvosi ellátás problémájáról tájékoztatott. Magyarországon százezer lakosra 260 orvos jut, Ausztriában ez a szám 480, Csehországban 370. Magyar országon 6500 házi- és gyermek -orvosi körzet van, ebből 230 betöltetlen. Minden negyedik orvos 60 éven felüli, 800 orvos 70 évnél idősebb. A számok is alátámasztják a szakma elöregedését, és azt is, hogy nincs kellő mértékű utánpótlás. Németh Kálmán szerint a problémát kizárólag a háziorvosok bérének növelése oldhatná meg hosszútávon. Celldömölk polgármestere emlékeztetett arra, hogy a 2007-es kórházi struktúraváltáskor is kiállt a kórház mellett, és városvezetőként a kormányhoz és az egészségügyi szaktárcához fordult, s így plusz finanszírozást kaphatott a celldömölki kórház. A Fidesz helyi csoportja akkor tüntetett a szocialista-liberális kormány ellen, s „a templomot, az iskolát, a kórházat nem adjuk” feliratú táblákkal vonultak utcára. Azóta a Fidesz-kormány államosította a kórházakat és az iskolákat is. Polgármesterként, megyei képviselőként képviselőtársaival együtt pártoktól függetlenül kéri a támogatást az aláírásgyűjtéshez, hiszen annak célja, hogy a kisebb kórházak önállóak maradhassanak, és mindenütt biztonságosan működhessenek az alapellátások, a szülészet, sebészet és a belgyógyászat.

ÚK

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb