Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Télbúcsúztató ünnepség fánkevõ-versennyel

2016.02.07.

Németh Nóra

Másodszor került megrendezésre a télbúcsúztató ünnepség Celldömölk és Alsóság határában. A tavaszváró eseményt idén is nagy érdeklődés övezte, a résztvevők farsangi fánkkal, zenével és persze máglyatánccal űzték el a hideget. A tél utolsó hónapjában, farsang időszakában számos magyar hagyomány alakult ki a télűzés és a tavaszköszöntés szokása köré. 



A népi hiedelmek szerint tél utolsó napjaiban, a nappalok rövidülésével a Nap elgyengül, és ártó szellemek, boszorkányok kelnek életre. A jelmezes felvonulás, a zajok, a boszorkánybábu égetése éppen ezen ártó lények elüldözését volt hivatott megvalósítani. Sok helyen tüzes kereket görgettek, nagy máglyákat raktak, mert úgy hitték a tűz ereje segíti a Napot, hogy újra erőre kapjon. Eredetileg azért öltöztek jelmezbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. A régi babonákat mára elfeledték az emberek, de a jelmezes felvonulások a busójárással és a kiszebábégetéssel máig élő szokások. Habár a farsang hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, a legnagyobb vigasságokat, mint például a napjainkban is rendkívül népszerű mohácsi busójárást mégis farsang utolsó három napján, farsangfarkán szokás tartani.



Ennek szellemében került megrendezésre farsangvasárnap, február 7-én immár másodszor a celldömölki télbúcsúztató rendezvény is. A Városgondnokság munkatársai ismét összegyűjtötték a település feleslegessé vált karácsonyfáit, és a Celldömölk Alsóság közötti területen óriási máglyát raktak belőle. Itt gyűltek össze vasárnap délután a la ko - sok, hogy közösen űzzék el a rossz időt. Habár az erős szél miatt egy ideig úgy tűnt, kénytelenek lesznek a szervezők elhalasztani a programot, szerencsére azonban mégis sikerült biztonságos körülmények között lángra lobbantani a fenyőrakást. A tűzrakást ezúttal versenyek kísérték. Farsang alkalmából fánkevő versenyre nevezhettek kicsik és nagyok, így is kihasználva a böjt előtti utolsó torkos napokat. A szervezők természetesen a farsangi maskarákat is jutalmazták, a jelmezbe bújt lelkes résztvevőket szintén díjazta a zsűri. Az óriásmáglya lángjánál aztán hamarosan a tánc is kezdetét vette, melyhez a talpalávalót Szabó Balázs szolgáltatta.



NN

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb