Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

2015. a jubileumok éve volt

2016.02.05.

Fehér László polgármester 2015. február 5-én tartotta a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár mozitermében hagyományos évértékelő beszédét, melyben összefoglalta a tavalyi év legjelentősebb gazdasági eredményeit, köz életi, kulturális és sporteseményeit, de kitekintett a közeljövőre is. 



A városvezető elmondta, hogy 2015-ben ünnepelte az önkormányzatiság fennállásának 25 éves jubileumát. Ebből az alkalomból díszközgyűlést tartottak a Városháza dísztermében, Celldömölk város polgármestere díszokleveleket adott át a várost vezető polgármestereknek és képviselőknek. A 25 év alatt 111 tisztség, képviselői hely volt, melyeket 61 személy töltött be. A népességi adatokat tekintve megtudtuk, hogy a lakosságszám Celldömölkön 2015. december 31-én 10.567 fő volt. A celldömölki kórház tavaly született 535 babája közül 65 helyi illetőségű. A halálozások száma meghaladta a születésszámot, hiszen a 189 elhunytból 94 volt celldömölki lakos. A tavalyi évben 67-en kötöttek házasságot Celldömölkön. Fehér László ismertette a közoktatási intézményben tanulók és az önkormányzati dolgozók létszámadatait is. A helyi iparűzési adóból befolyt összeg közel 508 millió forintot tett ki. A magánszemélyek kommunális adója 22 millió forint, a gépjárműadó kissé meghaladta a 31 millió forintot, a talajterhelési díj pedig nem egészen 740 ezer forint volt. Biztatóan alakult az idegenforgalmi adóból befolyt összeg az elmúlt három év összevetésében: amíg 2003-ban 6752 vendégéjszakát töltöttek városunkban, ez a szám 2015-ben már 39.501-et jelentett. Ennek forintban mérhető értéke 2013-ban egymillió- ötezer forint, 2015-ben pedig majd nem tízszerese, 9 millió 668 ezer forint.



Ezután a 35 éves Soltis Lajos Színházat méltatta a város vezető, majd a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő elmúlt tíz évét foglalta össze. A 2005-ben átadott létesítményt már a tervezéskor úgy kellett pozícionálni a meglévő fürdők között, hogy versenyképes legyen, így a gyógyvíz- és a wellness-szolgáltatások mellett az uszoda építésével a sportra, a sportfejlesztésekre fektettek hangsúlyt. Már az első két ütem elkészülte idején megbizonyosodtak arról, hogy további fejlesztések szükségesek, elsősorban a szállás és szórakozási lehetőségek bővítésével. Az elképzeléseik a JUFÁ-val való kapcsolat révén válhattak valóra. A négycsillagos szállodát 1,3 milliárd forintból, részben európai uniós támogatásból építették meg, 40 szoba és 150 férőhely van benne. Szintén pályázati forrás segítségével készült el a négycsillagos kemping, amely 400 millió forintba került, és 174 lakókocsi-beállóval, 102 sátras parcellával várja a kempingezni vágyókat, mind kettő 2014 tavasza óta fogadja a vendégeket. A fürdő is jelentős változáson ment át, megváltozott az arculata, és a szolgáltatási köre is bővült, köszönhetően a 700 millió forintos fejlesztésnek, melynek egy része szintén EU-s pályázati támogatás. Új szauna-blokk készült, megnyitotta kapuit a gyerekvilág. Végül 2015. nyár elején a fürdő nyári bejáratát is felavatták. A strandoláshoz új épületben öltözőket, vizesblokkokat alakítottak ki, 35 méter hosszan kerékpárutat és járdát, térburkolatot építettek, valamint 22 db kerékpártárolót helyeztek ki. A 2015-re befejezett fejlesztésekkel a város a JUFA-val közösen 30 új munka helyet hozott létre, a fürdő eddigi összberuházása pedig elérte az 5 milliárd forintot. 2015-ben ismét változások történtek a középiskolák életében, július 1-jével a Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola állami döntés értelmében kettévált. A gimnázium életében mind a 2015-ös, mind a 2016-os esztendő jelentős volt, illetve lesz.



Az elmúlt évben valósult meg a gimnázium épületének felújítása, ami korábbi terve volt az önkormányzatnak, és pályázati lehetőséget kerestek hozzá. Decemberben került átadásra a felújított gimnáziumi épület: az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése pályázat keretében nyert el támogatást, és valósította meg a Berzsenyi Dániel Gimnázium épületének energetikai korszerűsítését. A gimnázium felújításának kedvezményezettjeként, gazdájaként Celldömölk Város Önkormányzata az európai uniós támogatás, a közel 140 millió forint mellett a tető megújításához szükséges 40 millió forintot vállalta fel. A gimnáziumot érintő következő pályázat az udvaron építendő műfüves sportpálya, ami az iskolai mindennapos testnevelés mellett a szabad - idős sportot is szolgálja majd. Nem csak a gimnázium épületét sikerült felújítani az elmúlt év végére, a Népjóléti Szolgálat épületeinek energetikai fejlesztése is megvalósulhatott, méghozzá az idősekkel foglalkozó intézményegységeiben. Ehhez néhány forint híján 150 millió forint állt az önkormányzat rendelkezésére. Az önkormányzatnak nem csak az oktatási és szociális területen, de az egészségügyi intézményeket érintően is határozott célja volt a folyamatos fejlesztés. Így valósulhatott meg 2003-ra a kórházfejlesztés, 2007-re a mentő állomás és az orvosi ügyelet épülete, így újulhattak meg 2010-re az Ady utcai orvosi rendelők. A következő cél a szak - rendelés korszerű körülmények közé helyezése volt. Ezért adott be a város önkormányzata egy pályázatot a kórház területén épülő rendelőintézet építésére, de a kórházak államosítása megállította a folyamatot. Akkor 1,3 milliárd forintra pályáztak volna.



A 2015-ben megvalósult fejlesztés kisebb lett. Egyrészt 960 millió forintból valósult meg, másrészt nem tartalmazta az általunk még tervezett vérellátó felújítást, illetve a krónikus belgyógyászat épületének korszerűsítését. 2015-ben megújult a vasútállomás és környéke. A fejlesztés célja az utazóközönség kényelmének növelése és a közlekedési ágazatok összehangolása volt. A 200 millió forintos beruházás 100 százalékos uniós finanszírozású volt, így senkinek sem kellett önrészt vállalnia. Tavaly februárban tették le az alapkövét a József Attila utcában épülő kosárlabdacsarnoknak, ami TAO-s pályázatból valósul meg. Az ezer négyzetméteres sportcsarnok szolgálja az iskolai sportot is. A 40x20 méteres pálya kettéválasztva két tanórának is helyet adhat egyidejűleg. Délutánonként a sportegyesület szakosztályai, elsősorban a kosárlabda-szak osztály, valamint szabadidős sportolásra a lakosság is használhatja a létesítményt. A 420 millió forint összértékű beruházással nyár elejére szeretnének elkészülni, és a tervek szerint augusztus 20-án avatják fel a létesítményt. A rendezvények sorában különös figyelmet szentel az önkormányzat az Európai Autómentes Napnak, mint környezettudatosságot növelő rendezvénynek, de örömmel üdvözölte a város vezető a kráterhangverseny meg újítását célzó Ataru Taiko kőszegi japándobosok koncertjét is, melynek látogatottsága magasan felülmúlta az elvárásokat. Fehér László évértékelő beszédét a jövőre vonatkozó tervekkel zárta.




LOSONCZ ANDREA

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb