Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Soltis Lajos Színház kulturális örökség

2016.01.12.

Soltis Lajos Színház


     

A Soltis Lajos Színház 2015-ben ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját. A kezdetektől Nagy Gábor vezetésével működő közösség alulról jövő, önszerveződő kezdeményezés, melynek alapításakor nem volt jelen professzionális színházi szakember. A falusi színjátszókból 1997-től formált alternatív színházat az azóta tragikus körülmények között elhunyt Soltis Lajos. A szakma iránti odaadás és az elérhető legmagasabb színvonalra törekvés ettől kezdve lett a társulat központi értékévé. Színészképzés kezdődött, neves szakemberek bevonásával és az egyre képzettebb társulattal a színház egyre több sikert ért el:a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díj, a Területi Prima Díj mellett számos hazai és nemzetközi (CIFET Kairó, MITEU Ourense, Tromso Dialog) fesztiválsiker fémjelzi működésüket. Országosan egyedülálló, hogy egy Celldömölk méretű kisváros saját társulattal és repertoárral rendelkező színházat mondhasson magáénak.


Fő küldetésük a jó színvonalú népszínház, abban az értelemben, ahogy Soltis Lajos használta. Előadásokat színre vinni minden korosztálynak és rétegnek, majd eljutni a közönséghez minden nehézség ellenére. Repertoárjuk a vásári komédiáktól Büchnerig, Machiavellitől Weöres Sándoron át A dzsungel könyvéig tart. A legkisebb falvakban, apró színpadokon, szabadtéren ugyanúgy jelen vannak és játszanak, mint a megye vagy távolabbi vidékek nagyrendezvényein, fesztiváljain. Az elmúlt év során 182 előadást tartottak több mint 24 ezer nézőnek. Emellett elmondható, hogy dramaturgiai, szcenikai és játéknyelvi újításokkal is kísérleteznek, keresésük fő csapása jelenleg a komplex színházi nevelési előadás.


Színházművészeti munkájuk mellett közösségi és közművelődési tevékenységük is jelentős. 2003 óta kétévente megrendezik a Soltis Lajos Országos Színházi Találkozót, évente pedig az Ezerlátó Mesefesztivált, ettől az évtől pedig a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóját is ők szervezik. Nyaranta a megyében Rendezőket és Színjátszókat Képző Tábort, Celldömölk erdélyi testvértelepülése, Erdőszentgyörgy művelődési egyesületével közösen pedig Kőrispatakon Színjátszó Tábort rendeznek másfél, illetve egy évtizede. Erdélyben tavasszal és nyáron egy-egy meseelődásukat is turnéztatják, ami évente közel 20 előadást jelent 4000 főnyi magyar anyanyelvű kisiskolásnak és óvodásnak.


2001-es Celldömölkre településük óta saját erejükből színiiskolát tartanak fenn gyerek- és ifjúsági csoportokkal, ahol közösségben, alkotó munkával tölthetik az idejüket a fiatalok, és kedvet kaphatnak a színi pályához is. Több tucat taguknak és önkénteseinknek köszönhetően pezsgő kulturális színteret biztosítanak a városnak, tájelőadásaikkal pedig a megye több ezernyi lakosához juttatják el az igényes színházat.


A Soltis Lajos Színház a helyi társadalom nélkülözhetetlen civil szervezete. A Sitkéről indult színkör társulata az évtizedek során folyamatosan változott, de mindig megmaradt a lelkesedés, a jó értelemben vett fanatizmus. Folyamatos fejlődésüket fesztiválsikerek és díjak jelzik. Színházi előadásaikat országhatárokon belül és kívül láthatta a közönség, talán nincs is olyan Vas megyei település, ahol ne tapsolhatott volna nekik a színházszerető közönség. Alternatív színházként egyedülálló és példamutató utat jártak be.

www.soltisszinhaz.hu

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb