Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Névadó ünnepség a szakképző iskolában

2015.10.04.

Németh Nóra

Július 1-től ismét külön intézményként működik a helyi gimnázium és szakképző iskola. A szakiskola az új fenntartóval új nevet is vett fel, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Eötvös Lóránd Szakképző Iskolájaként működik tovább. A hivatalos névadóra október 2-án került sor. 

A város 2011-ben összevont középiskolájának szakképző része a 120/2015. (V.21.) Kormányrendelet értelmében 2015. július 1-től a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került. A fenntartóváltást követően Vas megyében két szakképzési centrumot hoztak létre, az iskola a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrumhoz került további hét szakképző intézménnyel együtt.



A fenntartóváltással párhuzamosan új nevet is vett fel az intézmény, az október 2-ai hivatalos avatóünnepségen részt vett többek között Majthényi László, a megyei Közgyűlés elnöke, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Fehér László polgármester, Szentgyörgyvári Róbert, az SZMSZC főigazgatója, Rozmán László tankerületi igazgató, Soós Andrea tagintézmény-vezető, valamint az egyéb oktatási intézmények vezetői és helyettesei. Az ünnepségen elsőként Soós Andrea, az immár SZMSZC Eötvös Lóránd Szakképző Iskolájaként működő szakképző iskola tagintézmény-vezetője köszöntötte a megjelenteket: „Az, hogy ma együtt ünnepelhetünk, a közös munka eredménye. Közös munkája elődeinknek, tanároknak és iskolaigazgatóknak, akik intézményünk első jogelődjében, a Celldömölki Iparos Tanonciskolában, majd a 410. sz. Helyiipari Iskolában, majd a 410. sz. Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában, ezt követően a Celldömölki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskolában, majd négy évig a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskolában folytattak oktató és nevelő munkát annak érdekében, hogy Celldömölk és környéke, Kemenesalja felnövekvő nemzedékének olyan tudást adjanak, mellyel saját jövőjüket, boldogulásukat alakíthatják. Közös munka eredménye az is, hogy intézményünk mindenkori fenntartója, az iskolát támogató gazdasági élet szereplői a hosszú évek során anyagi forrást biztosítottak a működéshez, az infrastrukturális és egyéb fejlődéshez.” Soós Andrea köszöntőbeszédében elhangzott, a múlt tapasztalatai arra figyelmeztetnek, hogy a változó világban csak változásra képes emberek, eszmék és intézmények képesek megmaradni.



A tagintézmény-vezető után Ágh Péter országgyűlési képviselő ünnepélyes avatóbeszéde következett. „Az iparos tanoncképzés örökeibe lépő szakképző iskola különlegességét a sokszor megvalósult szakmai megújulás mellett az adja, hogy túlélve a gyermeklétszám csökkenését, a többszöri fenntartóváltást, összevonást és szétválasztást, ma is optimizmussal tekint a jövőbe. A lényeg ugyanis öt szóban elmondható: ha munka van, minden van. Ehhez segíti hozzá ez az intézmény a kemenesaljai fiatalokat. A cél az, hogy használható tudást kapjanak.” A képviselő után Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke méltatta a névadó ünnepség jelentőségét, és a névadónak, Eötvös Lórándnak munkásságát, Kemenesaljához fűződő viszonyát. A beszédeket koszorúzás követte, a szakképzés területén maradandót alkotó elődök tiszteletére állított kopjafán a megye és a térség vezetői, valamint a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum és a Klebersberg Intézményfenntartó Központ képviselői helyezték el az emlékezés virágait. Ezt követően a szakképző iskola épületében folytatódott az ünnepség, ahol először Szentgyörgyvári Róbert, az SZMSZC főigazgatója foglalta össze gondolatait a szakképzésről, majd Rozmán László tankerületi igazgató tartott előadást Eötvös Lóránd életéről és munkásságáról. A beszédek után Eötvös Lóránd mottójának leleplezése következett: „Múlékony életünkben arra törekszünk, hogy valami maradandót alkossunk” - hirdeti mostantól a felirat az iskola falán. Az avatóünnepséget köszöntés zárta. Az intézmény egykori tanulója, László Attila idén a Sao Paolo-ban megrendezett World Skills szakmai olimpián szerzett aranyérmet, teljesítményét a város nevében Fehér László polgármester, Söptei Józsefné alpolgármester és Lengyel László alpolgármester, valamint az iskola vezetőségének nevében Soós Andrea ismerte el.


dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb