Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Tűzoltósági évértékelő

2015.04.11.

Németh Alíz

A Celldömölki Tűzoltóság 130 éves jubileumát ünnepli idén, 1885-ben alakult meg ugyanis az első önkéntes tűzoltó egyesület térségünkben. Április 10-én a mögöttünk álló év tevékenységének értékelésére került sor.  



2014-ben az Önkormányzati Tűzoltóság 23 önkéntes tűzoltóval kiegészülve 19 településen összesen mintegy 20.100 lakos elsődleges tűzvédelmét látta el. Kocsis Péter, a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának tájékoztatójából kiderült, hogy 2013-hoz képest, 2014-ben a káresetek száma 179-ről 123-ra csökkent, melyből 56 tűzeset, 52 műszaki mentéses eset, 15 pedig téves riasztás volt. A szakmai beszámoló részletesen kitért a tavalyi év főbb káreseteinek bemutatására, melyek közt a baleseteken túl számon tartják még az Yvett ciklon által okozott káreseteket, valamint a II-es kiemelt fokozatú káreseményként értékelt, a város határában lángra kapott Búzatáblát, illetve a Kemenesmagasiban rendkívül nagy szakmai kihívást jelentő családi házban keletkezett tűzesetet. A tavalyi év szomorú statisztikái közé tartozik, hogy tűzesetek következtében kettő fő, egyéb káresemények során pedig egy fő életét vesztette. 2014-ben a celldömölki állomány 18 gyakorlaton vett részt, melyek közül kiemelkedőnek számított a Ság hegyen lebonyolított alpintechnikai képzettséggel rendelkező tűzoltók továbbképzése, ugyanis az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy igenis szükség van ilyen jellegű szaktudás megszerzésére is térségünkben. Tendenciaként elmondható, hogy újra éledezni látszik Celldömölkön és környékén az önkéntesség iránti érdeklődés. 2014-ben 23 fő végezett el alapfokú tűzoltó tanfolyamot. A 2004 óta a Tűzoltóság székhelyéül szolgáló Koptik Odó utcai épület korszerűsítés céljából további bővítéseken esett át. Új vízszigetelés, nyílászárók cseréje és homlokzatszigetelés, valamint további felújítási folyamatok zajlottak le megközelítőleg 3 millió Ft értékben.



A Celldömölki Tűzoltóság fontos célkitűzésének tartja, hogy az ifjúság révén megismertesse a lakossággal a tűzvédelem legfontosabb alapszabályait, a tűzmegelőzés érdekében elkövetendő teendőket, így a megye több iskolájába is ellátogattak, illetve bemutatóikkal megjelentek számos kulturális rendezvényen, falunapon és egyéb közösségi eseményeken. A gyűlés további részében Bertalan Sándor gazdasági vezető pénzügyi beszámolóját kísérhették figyelemmel a megjelentek, mely részletesen áttekintette a szervezet tavalyi évi kiadásait és bevételeit, valamint 2015-re vonatkozó terveit. Ezt követően az Ellenőrző Bizottság beszámolója következett, melyet Döme László, a Celldömölki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének tolmácsolásában hallgathattak meg a jelenlévők. Mindezt az Önkéntes Tűzoltóság szakmai beszámolója követte Nováky Ernő, az Egyesület tagjának értékelőjében, melyből kiderült, az Egyesület sikeres pályázatokat tudhat maga mögött, illetve működési tevékenysége során az elmúlt évben minden rendben zajlott. A pénzügyi beszámoló és az Ellenőrző Bizottság tudósítása alapján konklúzióként levonható, hogy az Önkéntes Tűzoltóság működése megfelelő volt a tavalyi évet tekintve. Az eseményen felszólalt még Kovács Levente, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője is, aki értékelése során kifejtette, nagy elégedettség tölti el a Tűzoltóság tevékenységével kapcsolatban. Karádi Mihály, önkormányzati képviselő az elhangzottakat egy konkrét eset tekintetében méltatta, kiemelve, hogy az állomány hatalmas szakmai fejlődésen ment keresztül. Fehér László polgármester pedig köszönetét fejezte ki a tagok tevékenysége felé, értékelte és elismerte e kivételes elhivatottságot igénylő pálya fontosságát, az állomány kiemelkedő munkáját, ennek tükrében 2015-ben a polgármesteri keretből származó 50-50 000 forinttal támogatja a Tűzoltóság további sikeres működését.

Németh Alíz

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb