Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Újborkóstoló és libafutam Szent Márton napja alkalmából

2014.11.16.

Németh Nóra

Celldömölkön is színes programkínálattal várták Márton nap alkalmából az érdeklődőket. A délelőtt folyamán a Ság hegyi újbor kóstolására nyílt lehetőségük a résztvevőknek, délután kulturális műsorokkal, libafutammal folytatódtak a programok. 


Az idei évben először szerveztek Celldömölkön Szent Márton kultuszához kapcsolódó rendezvényt. A kirakodóvásárral egybekötött játékok és újborkóstolás csak egy volt az idei évben a TDM és a KMKK által szervezett programok sorozatának. „2012 őszén alakult a Ság Hegy Térsége Turisztikai Egyesület azzal a céllal, hogy a celldömölki és másik tíz önkormányzattal, valamint turisztikai vállalkozókkal együtt népszerűsítsék a Ság hegyet és környékét, amelyhez 2013 novemberében segítségül kaptunk egy 50 millió forintos pályázati támogatást. A turisztika nagyon fontos eleme, hogy nem csak az infrastruktúrát kell fejleszteni, hanem rendezvényeket is kell szervezni. A pályázat keretében tizennyolc rendezvényt valósítunk meg, ezek közé tartozik a tavasszal megrendezett Tulipán Fesztivál, számos nyári program, az őszi szüreti fesztivál és a most zajló I. Márton Napi Vulkánsági Vigasságok is”-mondta el Heinrich Máté, a VulkánSág Tdm elnöke. Így november 15-én a Vulkán fürdőn a Márton napi játékoké és az újboré volt a főszerep. A délelőtti programok során a helyi borosgazdáknak lehetőségük nyílt áldást kérni az idei palackokra. Habár 2014 keserves év volt a szőlőgazdák számára, a nehéz munka ezúttal is meghozta gyümölcsét, Márton napján már meg lehetett kóstolni a Ság hegy szőlőiből préselt nedűt. Elsőként a Kissomlyón az egyik legismertebb és legjobb borkészítőként számon tartott Végh Rezső mondott pár bevezető gondolatot a borászatról és a borlovagsági címről, majd az újborokról Dénes Tibor borász tartott beszámolót, akitől a közönség azt is megtudhatta, hogy az idei évben a rizlingek hozták a jó, gyümölcsös, zamatos borokat.

 

A borkóstolás előtt Kirner Antal Zoltán plébános mondott áldást az újborokra, kihangsúlyozva, hogy a nedű világi funkciója mellett a kereszténység egyik fontos jelképének is számít. A borkóstolás mellett számos vásári játék várt az érdeklődőkre, a legkisebbek például a Márton naphoz kapcsolódó kilencállomásos pályán tehették próbára ügyességüket, melynek elvégzéséért „mártonkifli” volt a jutalom. Délután is folytatódtak a színes programok. Az I. Vulkánsági Libafutam végül a rendezvény egyik legnépszerűbb elemévé vált, tizennyolcan álltak rajthoz, hogy vesszővel hajthassák a tollasokat. A délután folyamán sor került még csikós- és fogatbemutatóra, majd lézerjáték, az Ultraviolák Liba Showja és Peller Anna operett műsora zárta a rendezvényt. A hideg idő ellenére sokan látogattak ki a vigasságra, így a szervezők bíznak abban, hogy a Márton napi vigasság hagyományt teremt a városban. 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb