Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Átadták a Joachim Kávé- és Civilházat

2014.09.10.

Németh Nóra

Hivatalos szalagátvágással és a történelmi egyházak képviselőinek áldásával avatták fel kedden délután a Joachim Kávé- és Civilházat.  



A köztudatban csak „gólyafészkes házként” élő több mint 260 éves műemlékvédelem alatt álló épületet Kiniczkyné Csite Nóra és férje, Kiniczky István közösen alakították újjá. Kiniczkyné Csite Nóra elmodta, elsősorban az isteni gondviselés irányításának köszönhetik, hogy kézbe vehették és megújíthatták a házat. Fehér László polgármester ünnepi köszöntőjében arról is beszámolt, milyen hosszú és küzdelmes procedúra előzte meg, hogy a műemlékvédelem alatt álló épület végül megmenekülhetett az enyészettől, és a város kulturális örökségének részeként méltó külsőt, belsőt és funkciót kaphatott. Beszédet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselő is, aki az épület helyreállításához szükséges példamutató összefogást és kitartó munkát méltatta.



A város új színfoltjának számító ház nem csak barokk hangulatú kávézóként, valamint civil közösségek, baráti társaságok által szervezett programok, rendezvények helyszíneként szolgál, de a rekonstruktív mérnöki és építészeti munkának köszönhetően műemléki értékeit is megtartotta. A helyreállítás folyamatáról Kiniczky István tartott bemutatót, melyben fotókkal, vázlatokkal, látványtervekkel demonstrálta a helyreállítás sokrétű folyamatát. A belső berendezés is a barokk miliő részét képezi, a bútorok mellet az eredeti minta alapján visszaállított stukkók és falfestmények is mind a 18. századot idézik. A Joachim kávé- és civilház a kávézói funkciója mellett egyéni kezdeményezéseknek, például születésnapoknak, érettségi találkozóknak is helyet tud biztosítani a tetőtérben kialakított rendezvénytermében, valamint különböző kulturális programok, táncházak, zenei előadások, irodalmi és felolvasó estek színteréül is szolgál majd a későbbiekben. 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb