Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

egészségügy

2009.01.15.

KEMENESALJAI EGYESÍTETT KÓRHÁZ

 

Intézmény neve: KEMENESALJAI EGYESÍTETT KÓRHÁZ
Cím: 9500 Celldömölk, Nagy Sándor tér 3.
Telefon: 06 95 420-004
Fax: 06 95 422-193
E-mail: titkarsag@korhazcelldomolk.hu
Honlap: www.korhazcelldomolk.hu
Igazgató:  

Telephelyek:

 

  KÓRHÁZ
Cím: 9500 Celldömölk, Nagy Sándor tér 3.
Telefon: 06 95 420-004

 

  RENDELŐINTÉZET
Cím: 9500 Celldömölk, Kossuth u. 3-5.
Telefon: 06 95 420-431

 

 

INTAHÁZA

Cím:

9551 Mesteri-Intaháza

Telefon:

06 95 445-070

 

 

Kemenesalján - az akkori Kisczell területén - több mint 100 éve épült fel a ma is működő kórház. Az 1893. május 1-jén kelt alapító okirat szerint a kórház célja ".........a betegeknek vagyoni állásuk, illetőségük, honosságuk, vallásukra és nemükre tekintet nélkül való felvétele, ápolása és gyógyítása...". A kórház ezen gondolatok jegyében szolgálta száz éven keresztül - és szolgálja ma is - Kemenesalja lakosságának egészségét. A kezdeti 110 ágy és 3 fekvőbeteg osztály (belgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat) 1952-ben, az Intaházai részleg létrehozásával 80 ágyas psychiátriai rehabilitációs osztállyal bővült. A részleg - Benedek István vezetésével - az ország első nyitott ajtós elmeosztályaként működött (Benedek professzor a szépirodalmi élményt is nyújtó Aranyketrec című remekművében írt tapasztalatairól). Később a pszichiátria részleg önállósodott, és csak 1997. január 1-jén került vissza az anyaintézményhez. Ma a Kemenesaljai Egyesített Kórház 2 telephelyen 174 ággyal működik.

Az újraegyesítés mérföldkőnek tekinthető a kórház történetében. Az egyesített kórház vezetése, maga mögött tudva Celldömölk Város és Vas Megye osztatlan támogatását, sikeresen vette fel a harcot az évek óta nyomasztó gazdasági szorítások ellen. Az azóta eltelt években önkormányzati és központi források felhasználásával került fejlesztésre és beruházásra, ráadásul nemcsak a nélkülözhetetlen (és köztudottan nagyon drága) orvosi műszerek megvételére, hanem a százéves épületek folyamatos külső-belső korszerűsítésére is jutott anyagi erő. 2002-ben címzett támogatás segítségével a főépület rekonstrukciójával, a kórház hotelszolgálata jelentősen javult. Egy-öt ágyas szobákat alakítottunk ki, minden szobához fürdőszoba is tartozik.

A Kemenesaljai Egyesített Kórház Celldömölk város és a környező 40 kistelepülés lakosságának nyújt belgyógyászati, sebészeti és szülészeti - nőgyógyászati ellátást. A pszichiátriai rehabilitációs kezelésre és a krónikus belgyógyászati osztályunkra Vas megye egész területéről fogadunk pácienseket.

A belgyógyászatunkon nemcsak a hagyományosan belgyógyászatinak tekintett betegségek, hanem az interdiszciplináris kórképek kezelésében is jártas szakorvosok gyógyítják a rászorulókat. Jól felszerelt koronáriaőrző részlegben a legkorszerűbb elvek szerint történik az életveszélyes szívbetegségek, (például az infarktus) kezelése. Az osztályhoz kapcsolódó kardiológiai gondozóban szinte a teljes nem Invasiv diagnosztikai eszköztár (vérnyomás- és EKG monitorozás, ultrahangos szívvizsgálat, érdopplervizsgálat stb.) a rendelkezésünkre áll. Az endoszkópos laboratóriumban 1998. végén sikerült a már kiszolgált műszereket a XXI. századi színvonalat képviselő videoendoszkóp rendszerre cserélni, aminek köszönhetően a gyomor-, bél- és az epeúti vizsgálatok, illetve beavatkozások biztonsága, minősége tovább javult.

A sebészeti és a szülészet-nőgyógyászati osztályon légkondicionált műtők, posztoperatív kórterem segítik a páciensek gyógulását. A videolaporoszkóp segítségével több műtétet végeztünk. A kismamák és az újszülöttek egészségét is korszerű technika segítségével vigyázzák a szakemberek (évente több mint 300 gyermek látja meg itt a napvilágot).

A kórház gyógyító munkájában komplett diagnosztikai (központi laboratórium, konvencionális röntgen, ultrahang) és kisegítő részlegek állnak rendelkezésünkre (központi sterilizáló, vérellátó, konyha, mosoda, műszak stb.) A szanatóriumi jelleget kölcsönző, gondozott park, a nyugodt, családias légkör szintén a gyógyulást segíti elő.

Az intaházai részleg az egész megyéből fogad pácienseket - aktív kezelésen már átesett, de még nem szocializálható betegeket épp úgy, mint szenvedélybetegségek miatt kezelésre szorulókat. Az intézmény erősségeként ismert munkaterápiás részlegek (kertészet, nyomda, könyvkötészet, bábműhely) mellett a szabadidő kultúrált eltöltése is biztosított: különböző klubtermek és tartalmas programok állnak a betegek rendelkezésére, akik létrehozták saját önkormányzatukat, szabályzatban rögzítették jogaikat és kötelességeiket. Az intézet maga egy gyönyörű ősparkban van, igen jó mikroklímával, amely biztosítja a teljes pihenést, megnyugvást. A betegek mindennapos gondjainak, szociális ügyeinek intézésében is segítséget nyújtunk, így támogatva visszailleszkedésüket a "civil" társadalomba.

A rendelőintézet a járóbeteg ellátás mellett a kórház konzíliárusi igénye is biztosítja az úgynevezett kisklinikumokban (bőrgyógyászat, szemészet, reumatológia, gégészet, psychiátria, neurológia).

Az egyesített kórházban évente átlagosan 3800 fekvőbeteget kezelünk, a szakrendeléseken megjelenő járó betegek száma 100000 körüli.

Járóbeteg szakellátás és gondozás helye és rendelési ideje

 

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb