Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Az első világháború áldozataira emlékeztek Alsóságon

2014.09.01.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Az Alsósági Evangélikus Egyházközség Vezetősége az első világháború centenáriumához kapcsolódva ünnepi megemlékezést szervezett augusztus 30-án. A gyülekezetépítő napon dr. Kövér Dezső ügyvéd előadását hallgathatta meg a közönség, majd átadták a Szakály Dezső emlékdíjakat. 



„Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért”- ezzel a János evangéliumából való idézettel vezette be az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára szervezett ünnepi megemlékezést Kerekes Csaba alsósági evangélikus lelkész. A centenáriumi rendezvényen azok előtt a hősi halottak előtt tisztelegtek az egybegyűltek, akik az első világháborúban életüket adták a hazáért.

Dr. Kövér István ügyvéd a történelmet felidézve szólt a magyarok sorsát meghatározó világháborús eseményekről, mely 600 ezer magyar halálát követelte. A megemlékezésen jelenlévők gyertyagyújtással és egyperces néma felállással adóztak annak a 42 alsósági hősnek, akik 1914 és 1918 között a háború harcterein vesztették életüket. Az alsósági evangélikus templom bejáratánál elhelyezett első világháborús emléktábla előtt koszorúzással rótta le kegyeletét Celldömölk Város Önkormányzata, az Alsósági-Izsákfai Részönkormányzat, a celldömölki tankerület és az Alsósági Evangélikus Egyházközség részéről megjelent vezetők.



A megemlékezést követően a Szakály Dezső emlékdíjak átadása következett. A díjat az alsósági iskola egykori igazgatójáról nevezték el, és idén került második alkalommal kiosztásra. A kitüntetést dr. Csiszár Tiborné, nyugalmazott gimnáziumi tanár, a gyülekezet pénztárosa és Géczy Zoltánné, nyugalmazott egészségügyi asszisztens, az Alsósági Evangélikus Nőegyletének vezetője vehették át. Az ünnepség a gyülekezeti házban folytatódott, ahol Szabó Lajos első világháborúval kapcsolatos gyűjteményéből összeállított kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb