Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Idén korábban kezdődhet a szüret

2014.08.30.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Az időjárás komoly kihívás elé állította idén a Sághegyi borászokat. A lisztharmat és a peronoszpóra-fertőzés sem kímélte az ültetvényeket.  



„Évek óta nem volt olyan csapadékos nyár, mint az idei. Az elmúlt időszakban a csapadékmennyiség elérte az 500 millimétert, amiből több mint 100 milliméter az elmúlt hónapban esett”- magyarázza Danka Imre, szőlősgazda hozzátéve, hogy ez az esős időjárás a szőlőbetegségek melegágya. A vegyszeres növényvédelem ellenére jelentős károsodás érte a szőlőültetvényeket. A gombafertőzések közül a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás a legveszélyesebb. A legnagyobb kárt a lisztharmat okozta idén, ami átlagosan 30%-os terméskiesést eredményezett, de van olyan terület, ahol a termés kilencven százalékát is tarolta a lisztharmat.

A szüret idejének meghatározása is nagy gondot okoz a gazdáknak. A borvidék legnépszerűbb és legnagyobb területen termesztett fajtája, az olaszrizling érése még az elején tart. A korábbi éréscsoportba tartozó fajtákon (Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres) a szürkerothadás folyamata elindult – mondja Danka Imre, aki bízik benne, hogy szép, napos idő lesz az elkövetkezendő hetekben, mert akkor néhány héttel ki lehet tolni a szüret idejét. Ha egy-két hétig száraz idő lesz, akkor még egész jó évjárat is lehet a 2014-es.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb