Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Államalapító Szent István király ünnepén

2014.08.25.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Kapcsolódó anyagok

Augusztus 20. ünnep

„Augusztus az a hónap, amikor a kalászérlelő időszak után örülhetünk az új kenyérnek. Augusztus 20-a az a nap, amikor tűzijátékkal ünneplünk, amikor felavatják a végzős honvédtiszteket. Augusztus 20-a az az ünnep, amihez kapcsolódóan új tradíciók is születnek: jelesül immár nyolcadik alkalommal választják ki az ország tortáját, idén a Somlói revolúciót. Augusztus 20-a az az ünnep, amikor emlékezünk államalapító István király szentté avatására.” – így foglalta össze az ünnep jelentőségét Fehér László polgármester a városi rendezvényen. Az új kenyér ünnepén az ökumenikus kenyérszentelés mellett kitüntetések átadására is sor került.  



A katolikus kegytemplomban ünnepi szentmisével vette kezdetét az államalapítás ünnepe Celldömölkön, majd a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban folytatódott az augusztus 20-i rendezvény. A színházteremben a lengyelországi Istebna Néptánccsoport fogadta az ünnepi műsorra érkezőket. A Himnusz után a jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek meg Kiss Péterről, Celldömölk elhunyt díszpolgáráról. Az ünnepi beszédek előtt Joós Viktória előadásában a Ha én rózsa volnék című ismert magyar dalt hallhatta a közönség, majd Fehér László, városunk polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A városvezető beszédében az augusztus 20-hoz köthető legfontosabb eseményekről szólt, kiemelve Szent István király történelmi szerepét az államalapításban.

„Szent István úgy vélte, hogy egy nemzet akkor válhat naggyá, ha elfogadja a különböző értékendeket, befogadja a különböző tájakról érkezőket, és a sokszínűséget egységgé kovácsolja. Az egymás iránti bizalom, az összefogás volt az egyik záloga az erős, fejlődésre képes Magyarország megteremtésének.”- mondta Fehér László, így folytatva: „Az üzenet ma is aktuális: össze kell fognunk a közös cél érdekében. Lokálpatrióta városvezetőként az együttműködésre törekedtem és törekszem, és örömmel mondhatom, hogy közös céljaink megvalósításában mindig együttműködő partnerekre találtam az itt élőkben, a bennünket segíteni akarókban egyaránt. Összefogva, együtt cselekedve sikerült mindazt megvalósítani, amit elértünk városunk életében és érdekében.”

Az ünnepségen részt vett Ágh Péter, országgyűlési képviselő, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Gecse József a Celldömölki Járási Hivatal vezetője és Rozmán László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Celldömölki Tankerületének igazgatója. A rendezvényen Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is megemlékezett a magyar nemzet legnagyobb ünnepéről és méltatta Szent István király munkásságát.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Kemenesalja Néptánccsoport, akiknek tagjai kalotaszegi legényes és búzai ritka magyar táncokat mutattak be a közönségnek. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői, Kovács Ferenc káplán, Rác Dénes evangélikus és Németh Tamás református lelkészek megáldották és megszentelték az új kenyeret, és áldást kértek az keresztény állam alapítását ünneplő egybegyűltekre. Az állami ünnep keretében az augusztus 20-i városi kitüntetésekkel és polgármesteri elismerésekkel együtt adták át a Pedagógusnapi és a Semmelweis-napi elismeréseket is.

Pedagógusnap alkalmából „Celldömölk Városért Érdemérem” elismerésben részesült: Kéri Józsefné óvónő, Mészáros Gábor tanár, Nagy Jánosné tanító, Nagy Kálmánné óvónő, Samu Marianna tanító, Takács Imre Tiborné tanár

Semmelweis-nap alkalmából kitüntetést vehetett át: Dr. Borovszky Tamás háziorvos, Fiderné Szakál Éva vezető ápoló, Jakab Csaba műszaki vezető, Martoniczné Németh Éva védőnő, Somogyi Viktória diplomás ápoló, Szakos Andrásné röntgen-asszisztens

Állami ünnepünk, Augusztus 20-a tiszteletére alapított Celldömölk Városért Érdemérmet vehetett át: Balázs Béla sportegyesületi elnök, Farkasné Péter Gizella boltvezető, Anton Gsellman cégtulajdonos, Kovács István vállalkozó, László Lajos vállalkozó, Szilassy Sándorné köztisztviselő,





Celldömölk Városért Emléklap elismerésben részesült: Bíró Gábor és Bíró Gáborné, Hegyi Dániel nyugalmazott tanár, Horváth Sarolta tanár, Kondics Balázs tanár, Németh Béla tanár, Oszkó Attila tanár, Péter Ferenc polgárőr, Pődör Jánosné önkéntes véradó

Augusztus 20-án, este könnyűzenei programokkal zárult Celldömölkön az államalapítás tiszteletére szervezett ünnepi műsor. Szekeres Adrien koncertje után a Retroleum zenekar szórakoztatta a közönséget a ’60-as, ’70-es, ’80-as és ’90-es évek legnagyobb slágereivel.




Baranyai-Vajda Zsuzsa

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb