Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

70. születésnapját ünnepelte dr. Koltai Jenő

2014.08.17.

Németh Nóra

70 éves lett dr. Koltai Jenő, alsósági esperesplébános, aki az elmúlt évtizedekben nem csak egyházi szolgálatot teljesített, de kiemelkedő jelentőségű helytörténeti kutatómunkát is folytatott. Jenő atyát a jubileumi esemény alkalmából köszöntötte a város polgármestere és a testület képviselői. 



Dr. Koltai Jenő közel negyven éve került Kemenesaljára plébánosként, azóta végez itt egyházi szolgálatot. 2006 óta kerületi esperesként tevékenykedik, jelenleg négy település tartozik hozzá, Alsóság, Izsákfa, Boba és Nemeskocs. Jenő atyát nem csak hívei ismerik el hitéleti tevékenységéért, de 2013-ban tudományos munkásságáért a Vas Megyei Közgyűlés is kitüntetésben részesítette. Jenő atya elmesélte, hogy már nagyon korán elhatározta, hogy a papi hivatást választja, négy éves kora óta ministrált a szombathelyi domonkos templomban. Már ekkor sokan gondolták, hogy pap lesz belőle, ami végül így is történt. Dr. Koltai Jenő a napokban töltötte be 70. életévét, a jeles esemény alkalmából köszöntötte őt a városvezetés nevében Fehér László polgármester és a testület képviselői. A plébános megelégedve emlékezett vissza a több évtizedes szolgálatra.



„Hát bizony elég régóta vagyok már itt, Izsákfán és Bobán kerek negyvenedik éve, Alsóságon pedig harmincharmadik éve. Az első években még én is úgy gondoltam, hogy-ami általában a sorsunk- továbbhelyeznek majd engem is, máshova megyek, más helyeket ismerek majd meg. Azonban valahogy itt maradtam. Ennek nyilvánvalóan ennek van pozitív és negatív oldala is. A negatívval kezdeném: lehet, hogy ennyi idő után a hívek nagyon is meguntak engem. Viszont annyi előnye biztos van, hogy amikor idekerültem, és akiket akkor jegyes oktatásban részesítettem, eskettem, azoknak most már az unokáit kereszteltem meg. Illetve most már huszonöt éve az óvodában is tanítok hittant, itt is most már a kisunokákat tanítom.”-mesélte Jenő atya, akinek Kemenesaljai hitéleti tevékenysége alatt valóban nemzedékek nőttek fel. Az atya azt is hozzáfűzte, hogy még a szombathelyi püspökségen töltött szolgálati ideje alatt megfogadta, hogy ha egyszer elkerül onnét, célja lesz a protestáns lelkészekkel való jó viszony ápolása, ami nem csak az egyházi életet segíti elő, de a vegyes felekezetű családok számára is fontos. Dr. Koltai Jenő hitéleti tevékenysége mellett közismert kiemelkedő kutatói munkájáról is, Kresznerics Ferenc munkásságával püspöki könyvtárosi szolgálata óta foglalkozik, azóta számos előadást tartott a témában. Ahogy azt Jenő atya elmondta, Kresznericsnek nem csak a munkássága példaértékű, de szorgalma is, amelyben ő is szeretné egykori elődje példáját követni.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb