Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Kiállítás Szűz Mária tiszteletére

2014.08.15.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Helytörténeti kiállítás nyílt a KMKK galériájában „A Mária-kultusz és a Kis-Czelli Mária-legendárium” címmel. A tárlat az augusztus 15-i ünnepélyes megnyitót követően szeptember 20-ig lesz látogatható. 



Augusztus 15-én tartják a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepét, Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napját. Ennek tiszteletére állította össze a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének celldömölki csoportja „A Mária-kultusz és a Kis-Czelli Mária-Legendárium” című kiállítását, melyet a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz-galériájában rendeztek be. A szentképeket, kegytárgyakat, és kalendáriumokat felvonultató tárlatot dr. Koltai Jenő, alsósági esperes ajánlotta a megnyitón megjelentek figyelmébe. A katolikus plébános felidézte a Mária-kultúra kibontakozását és ennek magyarországi jelentőségét. „Szent István király olyan fontosnak tartotta Mária égi születésnapját, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának” - mondta dr. Koltai Jenő, hozzátéve, hogy a mennybevétel dogmáját XII. Pius pápa 1950. november elsején hirdette ki.



A Szűz Mária tiszteletére állított kiállítást a művészettörténetben megtalálható Mária-ábrázolások reprodukciói, orosz, olasz magyar vonatkozású képek, szobrok és gobelinek foglalják keretbe. Bemutatja továbbá az egyes Mária kegyhelyeket és Jézus édesanyjához kapcsolódó gyógynövényeket. Az ünnepi tárlatot Varga Diána népdalénekes Mária tiszteletére szóló dalokkal tette emelkedett hangulatúvá. A helytörténeti vonatkozású kiállítás szeptember 20-ig látogatható.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb