Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Népjóléti Szolgálat

2009.01.15.

 

Intézmény neve: Népjóléti Szolgálat
Cím: 9500 Celldömölk, Szalóky S. u. 3.
Telefon: 95/525-910, 95/525-913
Fax: 95/525-921
E-mail:

nepjoleti@cellkabel.hu

Igazgató: Csizmaziáné Hubert Mária

A Népjóléti Szolgálat (illetve jogelődje a Szociális Segítő Szolgálat, valamint a Területi Gondozási Központ) 1986. óta működik, fenntartója Celldömölk Város Önkormányzata. Az eltelt időszakban folyamatos változás és fejlődés jellemezte az intézményt. Mára egy komplex szervezeti struktúra alakult ki, mely az alábbi szolgáltatásokat foglalja magába:

Az intézmény alapfeladatai:

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI ALAPELLÁTÁS

  1. Házi segítségnyújtás keretében gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak. Ez az ellátási forma magába foglalja a mindennapok életvezetési segítését, fizikai ellátást, higiénés szükségletek kielégítését, étkeztetés megszervezését, mentális támogatást.
  2. Étkeztetés révén gondoskodik napi egyszeri meleg étel biztosításával azokról, akik szociálisan rászorultak, s akik önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaiknak tartósan vagy átmenetileg nem képesek ezt biztosítani, valamint ellátja alkalmazottai étkeztetését. Az ellátás az év minden napján, napi három alkalommal, az ellátási fajtáknak és az időskori szükségleteknek megfelelően történik.
  3. Családsegítés keretében az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küszködő családok, személyek szociális és mentális ellátását biztosítja, melynek eredményeképpen a családok maguk lesznek képesek problémáik megoldására, érdekeik érvényesítésére. Kiemelt prevenciós feladata a család védelme. Fő munkamódszer a komplex családgondozás, amely a család belső konfliktusos viszonyainak rendezését elősegítő, folyamatos, együttműködő kapcsolattartás.
  4. Gyermekjóléti szolgáltatás keretében segíti a gyermekek testi, lelki egészségének megőrzését, családban történő nevelését, veszélyeztetettség megelőzését, megszüntetését, a családból kiemelt gyermek visszahelyezését. Ennek megvalósításához a családgondozók információkat nyújtanak, intézik a kliensek hivatalos ügyeit, családtervezési, pszichológiai, nevelési, egészségügyi, mentálhigiénés tanácsokat adnak, szabadidős programokat szerveznek. Rendszeres kapcsolatban állnak a jelzőrendszer tagjaival, az iskolákkal, óvodákkal, bölcsődével, a Védőnői Szolgálattal, a városban működő civil szervezetekkel. Havonta szakmaközi esetmegbeszélésen tárják fel az aktuális problémákat.
  5. Bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátása A 0-3 éves gyermekek napközbeni ellátásaként nappali felügyelet, étkezést, gondozást, testi-szellemi fejlődést elősegítő nevelést biztosít. A bölcsőde 3 csoportos. A gondozómunka vezérfonala a bölcsődei dolgozók által összeállított színvonalas szakmai program, ennek mentén szervezik a kisgyermekek mindennapjait. Kiemelt feladat a kisgyermekek érzelmi nevelése és szocializációja, közösségi nevelése.

SZAKOSÍTOTT ELLÁTÁS

  1. A nappali ellátást nyújtó klubokban a saját otthonukban élő, szociális és mentális támogatásra szoruló önmaguk ellátására csak részben képes személyek nappali tartózkodását, étkeztetését, társas kapcsolataik, higiéniai szükségleteik kielégítését biztosítja. Az idősek klubjaiban a gondozás célja az érintett személy életkörülményeinek javítása, egészségi állapotának figyelemmel kisérése, harmonikus életvitelének megteremtése, tétlenséggel járó káros hatások megszüntetése, érdekképviselete. Mindhárom klubban színes programokkal, műsorokkal emlékeztek meg az aktuális ünnepekről és tartalmas kirándulásokat szerveztek tagjaiknak. A klubtevékenység erősíti a Celldömölkön élő idősek körében a közösséghez tartozás, az elfogadás érzését, mind saját kortársaik körében, mind városi szinten.
  2. Az átmeneti elhelyezést biztosító gondozóházban a koruk, egészségi állapotuk, vagy más ok miatt otthonukban időlegesen nem elláthatók, vagy nem ellátottak gondozása történik. A Gondozóház a nyugdíjkorhatáron felüli, indokolt esetben azon aluli segítségre, ápolásra, gondozásra szoruló idősek, rokkantak, betegek átmeneti elhelyezésére, teljes ellátására, éjjel-nappali felügyeletére szolgáló intézmény. A felvételt nyert kliens szakszerű ápolást, gondozást, orvosi felügyeletet, napi háromszori étkezést kap.
  3. Az Idősek Otthona végleges elhelyezéssel teljes ellátást, éjjel-nappali felügyeletet, személyre szabott bánásmódot, a társas kapcsolatok építésének lehetőségét biztosítja az idős, beteg rászorulóknak. Az intézményen belül lehetőség nyílik rendszeres fizikai foglalkoztatások, kertgondozás, szórakoztató programok igénybevételére és a vallásgyakorlásra.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS

  1. Iskolaegészségügyi szolgálat: Az oktatási intézmények tanulói felé alapszűrések, orvosi vizsgálatok, az egészséggel kapcsolatos felvilágosító beszélgetések szolgáltatása.
  2. Védőnői szolgálat: A családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló preventív tevékenység, valamint egészségnevelés.
  3. Fogászati ellátás:  A fogbetegek kezelése, a gyermek, fiatal és felnőtt lakosság ellátása a város és városkörnyék tekintetében.

AZ INTÉZMÉNY EGYÉB ÉS KIEGÉSZÍTŐ TEVÉKENYSÉGE

  • Munkahelyi vendéglátás
  • Az alapfeladatok ellátása során keletkezŐ szabad kapacitás terhére végzett szolgáltatás

A jogosultak számára egyszerre több ellátási forma is biztosítható. A személyes gondoskodás intézményi ellátásának körébe tartozó ellátási formák igénybevétele - a családsegítés kivételével - írásbeli kérelem alapján történik.

Az intézmény szakmai hitvallása, filozófiája:
Személyközpontú, humánus, magas szintű pszichés és fizikai ellátás, gondozás és egészségügyi ápolás kialakítása, működtetése; önmaga képzésére, megújítására törekvő, megfelelő kvalitásokkal bíró, empatikus szakszemélyzettel, jó gazdasági és mŐszaki feltételekkel.
Cél az idősek autonómiájának minél hosszabb ideig történő megtartása, az intézményhez segítségért fordulók számára a segítségnyújtás adekvát formájának biztosítása.

Az intézmény általános működési elvei:

  1. nyitottság,
  2. önkéntesség és együttműködés,
  3. komplex szemlélet,
  4. titoktartási kötelezettség.

Székhely és telephelyek:

I. sz. Idősek Klubja 70 férőhellyel
Celldömölk, Szalóky S. u. 3.
(Tel.: 95/525-912)

II. sz. Idősek Klubja 50 férőhellyel
Celldömölk, Béke u. 6.
(Tel.: 95/420-492)

Gondozóház, Idősek Otthona II. 
Celldömölk, Szalóky S. u 1.
(Tel.: 95/420-195, 95/525-920)

Idősek Otthona I. 20 férőhellyel
Celldömölk, Nemesdömölki u. 15.
(Tel.: 95/424-384, 95/424-385)

Bölcsőde
Celldömölk, Vasvári P. u. 2.
(Tel.: 95/420-190)

Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat
Celldömölk, Szalóky S. u. 3.
(Tel.:95/525-920, 95/525-910)

Támogató Szolgálat
Celldömölk, Szalóky S. u. 3.
(Tel.: 95/525-919)

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb