Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Gólyafészkes ház volt, Joachim Kávé- és Civil Ház lett

2014.07.28.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Kávézó és Civil ház nyílott a város legrégebbi épületében, a gólyafészkes házként ismert műemlékvédelmi létesítményben. A társasági élet új színterét Joachim Jánosról, a ház első tulajdonosáról nevezték el. 



Az 1750-es években épült a város legrégebbi háza, ami gólyafészkes jelzővel került be a köztudatba. A kettes műemléki védettség alatt álló épületről (ami előtt csak a templomok és egyéb monumentális építmények szerepelnek) többféle legenda is született. Azt tudni lehet, hogy a szatócsboltként működő ház első tulajdonosa egy német kereskedő, Joachim János György volt. Az új tulajdonos róla nevezte el a most már kávézóként és civil házként üzemelő épületet, ami a Kegytemplom szomszédságában, a Hollósy tér 2. szám alatt található.

A több mint 260 éves épület sorsa az elmúlt évtizedekben bizonytalan volt. Többféle célnak tett eleget, mígnem Kiniczky István és felesége, Kiniczkyné Csite Nóra, látva a benne rejlő lehetőséget új értelmet adott a gólyafészkes háznak. Az épület helyreállítása meghaladta a 120 millió forintot, ami részben pályázati forrásból részben hitelből állt össze. A ház Celldömölk kulturális örökségének részét képezi, amit a tulajdonosok a felújítás után korhűen rendeztek be. A kávézóban barokk miliő uralkodik, mind a stukkók, mind a falfestmények a mennyezet és az oldalfalak eredeti mintáját adjak vissza.

Kiniczkyné Csite Nórának további tervei is vannak a hellyel: szívesen látná irodalmi estek, táncházak, felolvasó estek helyszínéül a civil házat, amit a fiataloktól kezdve az idősekig bárki magáénak érezhet. A kávézó egyik sarkában egy zongora is helyet kapott, amit bárki megszólaltathat, ha kedvet érez hozzá. Egy-egy polcon vallási témájú könyvek lettek elrejtve, máshol társasjátékokat lehet észrevenni. A Joachim-ház a társasági élet egy új színfoltjaként tűnt fel Celldömölkön, mely kiszolgálja a kultúrát és őrzi a város történelmét.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb