Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

VulkánSági Kultúra Fesztivál: két nap kilenc helyszín

2014.07.09.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Régimódi aratás, irodalmi barangolás és történelmi kalandozás várta július 5-én és 6-án a VulkánSági Kultúra Fesztivál résztvevőit. A kemenesaljai kistelepülések kulturális értékeit bemutató rendezvénysorozat két napjához kilenc falu csatlakozott.  

 

A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár valamint a Tourinform Iroda közös szervezésében került lebonyolításra múlt hétvégén a VulkánSági Kultúra Fesztivál, mely kilenc környező kistelepülést fogott össze. A program célja nem más volt, minthogy, azokat a helyi értékeket, amelyeket a kemenesaljai falvak a nagyközönségnek be tudnak mutatni, két nap leforgása alatt megismerhessék az itt élők és az idelátogatók. A programok időben egymáshoz igazodtak, így bárki körbejárhatta július 5-én és 6-án a fesztiválhoz csatlakozó falvakat.

Szombaton, Merseváton Vidos József nemzetőr ezredes kriptájánál a helyi Piroska Művészeti Csoport kíséretében koszorúzással kezdődött el a hétvégi programdömping, ami huszárbemutatóval és lovaglási lehetőséggel egészült ki a merseváti művelődési háznál.

 

A Vönöckön járók betekintést nyertek a Pálinkaházba, majd Buti Károly Gyümölcsösében a kemencézés közepette a Kenyeri Citerazenekar magyar nótaválogatását hallgathatták a betérők.

Néhány kilométerrel odébb, Csöngén a Weöres Irodalmi Udvart járhatták be a látogatók, megismerve a költő házaspár, Weöres Sándor és Károlyi Amy életművét. Az irodalmi barangolás a Tarisznyások Együttes műsorával egészült ki, akik megzenésített versekkel szólították meg az emlékházhoz érkező gyerekeket. Hazafelé tartva Ostffyasszonyfán, az első világháborús hadifogoly temetőben időzhettek a történelem iránt érdeklődők, majd a nap Nemeskocsban Illés Erika szobrászművész alkotóházánál zárult. A Magtárban különböző kézműves technikákkal, festéssel, korongozással és a fazekas mesterséggel ismerkedhettek meg a fiatalok, miközben kísérőiket kemencében sült langallóval vendégelte meg a házigazda.

Vasárnap hintótaxi indult Kemeneskápolnára, ahol Somogyi Mihály kisbíró kidobolására régimódi aratás kezdődött a faluhatárában. A helyiek bemutatták, hogyan zajlott régen az aratás a búzamezőkön, milyen eszközökkel és milyen munka árán került az asztalra a mindennapi kenyér. A szervezők házi készítésű rétessel és pogácsával kínálták az arra járókat, akik délben cigánymuzsika kíséretében fogyaszthatták el az aratóebédet, a kaszáslevest. Délután a sitkei Gladiatóriumban játékos küzdelmekre térhettek be az érdeklődők, akik Egyházashetyén a művészeti napok keretében megrendezett nemzetközi dalostalálkozóba is belehallgathattak. A programsorozat vasárnap este Mesteriben ért véget, ahol a Mirage Zenekar búcsúztatta a kétnapos rendezvényt.

A helyi értékeket összefogó Vulkánsági Kultúra Fesztivállal egy hagyomány alapjait rakták le a szervezők Kemenesalján, mely minden bizonnyal a jövőben is hallat még magáról.


b-vzs


 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb