Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Építő alkotótábor a Vulkánparkban

2014.07.01.

Németh Nóra

Építész alkotótábor keretében újult meg a Kemenes Vulkánpark külterülete. A BME urbanisztika tanszékének hallgatói június 22-én érkeztek a Látogatóközpontba, hogy egy workshop keretén belül valósítsák meg a parkrész tájépítészeti fejlesztéseinek terveit.  



Habár a tavalyi évben megnyitott Kemenes Vulkánpark épülete több építészeti díjat is magáénak tudhat, ugyanakkor közvetlen környezetének kialakítására, látogatóbarátabbá tételére mindeddig nem került sor. Az elmúlt év során azonban a Látogatóközpont a BME Urbanisztika tanszékével fogott bele egy közös projektbe, melynek keretében a tanszék segítségével szerették volna a park hiányosságait pótolni. Ahogy azt Deigner Ágnestől, az egyetem vendégelőadójától megtudhattuk, nem ritka eset, hogy a diákokkal hasonló jellegű programban vesznek részt. Korábban is terveztek és valósítottak is meg tájépítészeti munkákat különböző létesítmények számára. Amikor találkoztak a Vulkánparknál felmerülő problémával, megtetszett nekik a lehetőség, mivel a jellegzetesen modern épület számára igazi kihívás volt a munkaterveket elkészíteni. Így a hallgatók a félév során megvizsgálták a Park, a település és a közvetlen környezet adottságait, majd mindezek áttanulmányozása után vázlatokat készítettek a kültér kiépítésére. A tervezeteket a tanszék valamint a Látogatóközpont egyaránt kielemezte, majd kiválasztották a lekedvezőbb megoldásokat, hogy azok a későbbiekben hallgatói önkéntes munkával kerüljenek megvalósításra. Így vette kezdetét a június 22-től 29-ig tartó építő alkotótábor, ahova a BME urbanisztika tanszékének képviseletében Varga Imre vezetésével mintegy 20 hallgató érkezett, Földes László, Deigner Ágnes és Balogh Csaba építészek kíséretében. A tábor céljának tűzte ki, hogy a félév során hétről hétre finomított tervek az interaktív szabadtéri elemekkel és a kültéri bútorokkal végül megépítésre kerüljenek. Az egyhetes program során természetesen nem zajlottak zökkenőmentesen a feladatok, ugyanakkor a diákok és a tanárok lelkiismeretes munkájának és szorgalmának köszönhetően sikerült határidőre befejezni a fejlesztéseket.



A projekt keretében kerékpártárolók, pihenőhelyek, hulladéktárolók és árnyékolók kerültek kialakításra, melyek megvalósításában helyi szakemberek, vállalkozások voltak az alkotótábor és a Vulkánpark segítségére. A korlátozott anyagi lehetőségek miatt a szintén ütemtervezett buszmegálló kiépítése egyelőre még várat magára, ugyanakkor a parkosítás munkálatait a Vulkánpark szeretné minél korábban megvalósítani. Ahogy azt Grünwald Stefánia, a Látogatóközpont igazgatója elmondta, a fatelepítésnél a lokálpatrióta lakosság közreműködésére is számítanak. Így egyedülálló kezdeményezésként mindenki számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy örökbe fogadhassanak egy-egy telepítésre szánt fát, amelyre aztán kis névtáblával a tulajdonos neve is felkerülne, sőt, igény szerint akár a gazdák maguk is ültethetnék el saját csemetéjüket. A Vulkánpark külterületének kialakítása tehát még nem ért véget, mindamellett az alkotótábornak köszönhetően a látogatókat júliustól kezdődően már megújult környezet várja, amely a szabadidő eltöltését mindenki számára minőségivé és élményszerűvé teszi. 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb