Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Több százan a Múzeumok Éjszakáján

2014.06.26.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

„Aludj máskor!” szlogennel szerveződött az idei évi Múzeumok Éjszakája programsorozat, melyhez második alkalommal csatlakozott a Kemenes Vulkánpark. Az intézmény június 21-re csillagászati előadásokkal és az Atacama expedíció résztvevőinek élménybeszámolójával várta az érdeklődőket.  



Éjszakába nyúló programok várták június 21-én a művészeti és kulturális értékek kedvelőit. A szokatlan időpontban országszerte több mint száz helyszínen tartottak nyitva a múzeumok és kiállítóterek. Köztük volt a Kemenes Vulkánpark is, mely idén a csillagászat jegyében szervezett programokat az év leghosszabb napjára, Szent Iván éjjelére.

Este hat órától a Vulkánparkba érkezők féláron válthattak jegyet a látogatóközpontba. Az aulában felépített mozgó planetárium a csillagászati ég rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket, akik a 30 perces előadások keretében karnyújtásnyira láthatták a teljes naplementét, a csillagok megjelenését, és utazást tehettek a Naprendszerbe. A Múzeumok Éjszakáját az Atacama expedíció résztvevői is a Látogatóközpontban töltötték. A magyar kutatókból álló csapat a föld legmagasabb vulkánján, a Chile és Argentína határán található, 6893 méteres Ojos del Salado vulkánon végeznek klímavizsgálatot. Ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti méréssorozat a Földön, mondta Dr. Nagy Balázs, az expedíció vezetője, aki nem mellékesen hozzátette, hogy ennek a helynek az az érdekessége, hogy egy rendkívül szélsőséges klímájú magashegység.



A kutatók a Múzeumok Éjszakáján élménybeszámolót tartottak az expedícióról és tájékoztatást adtak az eddig végzett méréseik eredményéről. Az expedíciót elkísérte Celldömölkre Rodrigo Nieto Maturana, Chile magyarországi nagykövete is, aki a későbbiekben szeretné támogatni a magyar csapat munkáját. A Múzeumok Éjszakáján az előadásokkal párhuzamosan a Vulkánpark interaktív kiállítási anyagát is felfedezhették a látogatók. Éjfélig közel háromszázan fordultak meg a Ság hegy lábánál.


A Múzeumok Éjszakájába az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság „Szemtől szemben a baglyokkal” elnevezésű rendezvényével kapcsolódott be. A Sághegyi Múzeum mellett a kőszegi Madárvédelmi Mintatelep gondozásában lévő madarak kerültek bemutatásra. Általában csak az esti órákban mutatkoznak, de most sötétedés előtt testközelből találkozhattak a Ság hegyen sétálók a réti fülesbagollyal, a macskabagollyal, az uhuval és az erdei fülesbagollyal. Ezen az estén nemcsak az éjszaka madarait, hanem a Sághegyi Múzeumot is ingyen megtekinthették az érdeklődők.


 


b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb