Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Napelemek kerültek az alsósági iskola tetejére

2014.06.11.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Európai uniós támogatással napelemes rendszert építettek ki a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolájának épületére. A környezet védelmét is szolgáló beruházás ünnepélyes avatására június 10-én került sor.



A Városi Általános Iskola központi épületének és alsósági tagiskolájának napelemes rendszerrel történő fejlesztésére adott be 2013-ban pályázatot Celldömölk Város Önkormányzata. A két pályázat közül az alsósági iskola kapta meg a fejlesztési lehetőséget. A kivitelezés során az épület tetejére 204 darab napelem került, ami az intézmény fogyasztásának 80 százalékát fedezi. Fehér László, polgármester az avatóünnepségen elmondta, hogy a tagiskola éves szinten 33000 kw/h villamos energiát használt el, ami a beruházás hatására várhatóan 5000 kw/h-ra fog csökkeni. Ez 1,5 millió forintos megtakarítást jelenthet az önkormányzatnak, amit az iskolák felújítására vagy egyéb beruházásra tudnak fordítani a későbbiekben. A közel 25 millió forint összköltségű projekt 85 százalékos uniós támogatást nyert el. A 4 millió forintos önrészt az önkormányzat vállalta, ami az előzetes kalkulációk szerint három év alatt térül meg.



A napenergia az egyik legstabilabb és legmegbízhatóbb energiaforrás – mondta Nagy Pál Sebestyén gépészmérnök az ünnepségen, aki a felszerelt napelemek működéséről és a rendszer hatékonyságáról tájékoztatta a megjelenteket. Kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy iskolai környezetben került elhelyezésre a rendszer, hiszen így a tanulók, a pedagógusok és a szülők is közvetlenül találkozhatnak a jövőbe mutató fejlesztésekkel.

A napelemes rendszer avatásán közreműködött az alsósági iskola két diákja, Németh Barna és Horváth Kristóf, akik xilofonjátékkal és egy Balogh József verssel színesítették az eseményt. Az ünnepélyes átadás a nemzeti színű szalag átvágásával lett hivatalos, amit Erdélyi Antal részönkormányzat-vezető, dr. Kovács Zoltán önkormányzati képviselő és Szabóné Kiss Ildikó tagintézmény-vezető közreműködésével Fehér László polgármester vágott át.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb