Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Ábrahám Gábor az ország harmadik legjobb géplakatos tanulója

2014.05.29.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A már ismert „a jó szakma felér egy diplomával” szlogennel rendezte meg idén is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a VII. Szakma Sztár Fesztivált, a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét. A Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjére idén 106 iskolából 194 diák került be 38 szakma képviseletében. Köztük volt Ábrahám Gábor, a Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola 2/12.C osztályának géplakatos tanulója, aki szakmacsoportján belül a harmadik helyezést érte el, így mentesült a teljes szakmai vizsga letétele alól. 



Három évvel ezelőtt Rába Mátyás, a Celldömölki Műszaki Szakközép- és Szakiskola akkori végzős géplakatos szakmacsoportos diákja bizonyította be a Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjén, hogy igenis van presztízse a fizikai munkának, és egy jó szakma felér egy diplomával. Az idei évben Ábrahám Gábor lett a sikeres szakma sztárjelölt, öregbítve ezzel az időközben Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola névre változott intézmény hírnevét. Gábor elárulta, hogy 2010-ben, amikor felvételizett az iskolába, pék-cukrász vagy autószerelő szakra szeretett volna jelentkezni, - az egyikre nem nyert felvételt a másik pedig nem indult abban az évben - így a géplakatos szakmát választotta, amit utólag egyáltalán nem bánt meg.

Arról, hogy hogyan került be a Szakma Sztár Fesztivál legjobbjai közé, Oszkó Attila, Gábor szakmai oktatója mesélt: „Gábor a 2+2 év képzési rendszerben tanulta ki a szakmát. Ez azt jelenti, hogy az első két évben elsajátította a gépészeti szakmacsoport alapjait, az anyagismerettől kezdve a műszaki ábrázolásig, majd az azt követő két év a szakképzésre helyezte a hangsúlyt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy végig tanítottam a négy év során, így már a kezdetektől figyelemmel kísértem a szakmához való hozzáállását és rátermettségét. Ez alapján választottuk ki a versenyre, melyre a felkészülést már ősszel megkezdtük. A gyakorlati képzést az iskola tanműhelyében és a König Maschinen Sütőipari Gépgyártó Kft-ben kapta meg, ahol iskolánk tanulói már évek óta gyakorolhatják a legkorszerűbb gyártási technológiákat.”




- „Sokat segített a felkészülésben, hogy részt vehettem a termelési munkában a König Kft-ben, ahol Velencei Tibor volt a gyakorlati oktatóm.” – mondja Gábor, akit a verseny részleteiről is kérdezek:

- A verseny elődöntője egy írásbeli forduló volt, ahonnan kilencen mehettünk tovább a középdöntőbe. A kilenc versenyzőből öten jutottunk be az országos döntőbe, amit Esztergomban rendeztek meg.

Hogyan zajlott az országos döntő?

- Hat modult kellett megoldanunk, ami a teljes szakmai anyagot lefedte. Az egész verseny során nagy hangsúly fektetődött a balesetmentes munkavégzésre. A feladatok között szerepelt esztergagép összeszerelése, lemezalkatrész készítés, hibás alkatrészek javítása, beépítése.

Melyik feladat ment a legkönnyebben neked, illetve mit éreztél a legnehezebbnek?

- Mindig is érdekelt a hibafeltárás, otthon gyakran segítek az autószerelésnél, és az iskolában is volt időm ezt gyakorolni, így ez a feladatrész volt a legtesthezállóbb. A legnehezebb számomra az anyagvizsgálathoz kapcsolódó gyakorlati feladat volt, a keménységmérésnél elakadtam és ott vesztettem pár pontot. Ráadásul ez a modul az utolsók között szerepelt, és addigra már nagy volt a hajtás, éreztem, hogy két napja reggeltől estig talpon voltam.

Hogyan képzeled el a jövőt?

Az elkövetkezendő két évben maradok a szakközépiskolában, szeretnék leérettségizni, majd mérnöki pályán továbbtanulni, és a szakmában maradni.

Gábor és oktatója köszönetét fejezi ki a König Maschinen Kft.-nek, a KLIK Szombathelyi Tankerületének, Soós Andrea tagintézmény-vezetőnek és Enyingi Áron gyakorlati oktatásvezetőnek, akik lehetővé tették, hogy részt vegyenek a versenyen.




b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb