Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Celldömölk Open Nemzetközi Nyílt Sakkverseny

2014.05.08.

Németh Nóra

A héten Dr. Somlai Gyula emlékére megrendezésre került az első Celldömölk Open Nemzetközi Nyílt Sakkverseny. A hét napos sorozatra rendkívül színvonalas mezőny állt fel, csak úgy, mint a verseny keretén belül immár hetedik alkalommal megrendezett Szobi Tibor emlékversenyre, amelyre idén csaknem 200 sakkozó nevezett. 



Április 28-án vette a kezdetét a Celldömölk Open, amely egy héten keresztül zajlik a Jufa Vulkán Resort konferenciatermében. A versenyprogramot Dr. Somlai Gyula, nagysikerű sárvári sakkozó emlékére írták ki, aki nem csak sportteljesítményével vívta ki verseny- és csapattársai elismerését, hanem a szakágért folytatott áldozatos munkájával is. A verseny hétfő délután két órakor ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, ahol beszédet mondott többek között Czupor Attila, a verseny egyik főszervezője, valamint Fehér László polgármester, a verseny fővédnöke. Ahogy azt a szervezőktől megtudhattuk, az elmúlt években már több nagyszabású verseny is megrendezésre került Celldömölkön, amelyek után a résztvevőktől pozitív visszajelzések érkeztek, a szervezést és a várost is nagyon színvonalasnak, szimpatikusnak találták. Így jött az ötlet az open megrendezéséhez.



A verseny a hagyományos 9 fordulós svájci rendszerben három kategóriában zajlott. Habár a szervezők nagyobb létszámra számítottak, de az országos diákolimpiával való időpontütközés miatt valamivel kevesebben tudtak eljönni. Ennek ellenére Az openre közel ötvenen neveztek, a mezőny összetétele pedig valóban nemzetközi, hiszen a magyar sportolók mellett ukrán, román, horvát és osztrák színekben is indultak játékosok, amatőrök és nagymesterek egyaránt.

Május elsején a verseny keretén belül megrendezésre került a Szobi Tibor emlékére meghirdetett rapid verseny is.



Közel kétszáz fős, szintén nemzetközi összetételű mezőny gyűlt össze, hogy összemérhesse képességeit. A Celldömölk Open utolsó fordulójára május 4-én került sor, mely után ünnepélyes keretek között hirdették ki a verseny győzteseit és különdíjasait. A rendkívül szoros küzdelemben a helyezések csak az utolsó fordulóban dőltek el. Az „A” csoportban a versenyt az ukrán Szergej Ovszejevics nyerte, a „B” csoportban, vagyis a legfeljebb 2200 élőponttal rendelkezők csoportjában Kaufmann Péter vehette át a legjobbnak járó kupát. A verseny a szervezők és a résztvevők osztatlan véleménye szerint nagyszerűen sikerült, így mindannyian bízhatnak abban, hogy a hagyományteremtő céllal megrendezett próba valóban elérte célját, és Celldömölk a későbbiekben is otthont adhat majd ilyen rangos sakkesemények szervezéséhez.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb