Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Retro majális és Republic koncert a Tulipán fesztiválon

2014.05.08.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A májusi hosszú hétvégén kezdetét vette az első Celldömölki Tulipán Fesztivál. A négy napos rendezvény hagyományteremtő céllal szerveződött, ahol a tulipán témáját felölelő kirakodóvásárokon, játékokon, kézműves programokon kívül számos zenés-táncos fellépő és neves zenekarok szórakoztatták a közönséget. 



Május elsején nyitotta meg művészeti hagyományőrző rendezvénysorozatát a Tulipán fesztivál. Az első nap a munka ünnepének jegyében zajlott, egy hangulatos retro majális partyn ünnepelhetett a közönség. A majálison a nosztalgikus hangulat felelevenítésének érdekében sör és virsli-jegyeket árultak, tombolát sorsoltak és korabeli zenéket játszottak. Kora délután az art moziban lehetőség volt múltidéző filmek megtekintésére, később pedig a zenéé és a mulatozásé volt a főszerep. A KMKK előtti téren felállított színpadon a talpalávalóról négy helyi kötődésű zenekar gondoskodott: a 9517, a Drazsé, a Syrius és a Fény együttes. A szintén hagyományteremtő kezdeményezésnek óriási sikere volt, rengetegen gyűltek össze a város főterén megünnepelni május elsejét, ahol az esti koncertsorozat közben a polgármester ünnepélyesen is megnyitotta a fesztivált.

Május másodikán kirakodóvásárokkal, népművészeti kiállításokkal, kézműves játszóházakkal népesült be a Szentháromság tér. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a kedvükre való szórakozást, a bábszínházak, vásári komédiák és különböző művészeti foglalkozások kellemes kikapcsolódást nyújtottak minden korosztály számára. Akik épp nem a tulipános kézműves termékek között válogattak, vagy a helyi készítésű szörpök, sajtok és lepények bőséges felhozatalát kóstolták, azok a kisszínpadon játszódó darabokat szemlélték, vagy épp az Osonó Színházműhely előadóinak élő-szoborparkját csodálták.

A délutáni fesztiválköszöntőn többek között az Energy Dance Sporttánc Egyesület táncosai mutattak be válogatást különböző stílusú formációkból. Az óvodás korcsoporttól a felnőttig mindenki a színpadra állhatott, hogy bemutassa tudását, és szórakoztassa a közönséget. A köszöntő keretén belül került sor a „Minden, ami tulipán” kreatív alkotói pályázat nyerteseinek díjazására. Ahogy azt Söptei Józsefné a díjátadón elmondta, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek az elbíráláskor, mivel rengeteg igényes, színvonalas pályamunka érkezett. A kültéri színpadon ezután a zenéé volt a főszerep, helyi zenekarok mutathatták be tehetségüket a hallgatóság számára.  Eközben a KMKK színháztermében elkezdődött a nap egyik fő attrakciójának, az Ataru Taikonak előadása. Az együttes óriási energiával dobolta végig az egyórás koncertet, amely alatt nem csak a változatos, pergő ritmusok nyűgözték le a közönséget, hanem a pontosan kidolgozott koreográfia, és a tematikus színpadképelemek is. A Magyarországon szinte egyedülállónak számító dobszínház a japán kultúra közvetítését, megismertetését tűzte ki céljául. A helyi közönség tetszését mindenesetre sikerült megnyerni, mivel a társulat koncertjét teltházas közönség tapsolta végig. A fesztivál második napjának szerencsére az idő is kedvezett, így már kora délelőttől kezdve megtelt a tér érdeklődőkkel. Nem volt ez másképp este sem, amikor szintén nagyszámú közönség mulathatott a Triász és a Potyautasok Házibulijára. A tulipán jegyében zajló rendezvény harmadik napján már nem volt kegyes az időjárás a fesztiválozókhoz. Az egész napos esőzés a művelődési központba szorította a programokat, melyek iránt még az őszbe hajló időjárás ellenére is nagy volt az érdeklődés. Délelőtt a Vörösmarty úti óvodások nagycsoportosai népi gyermektáncot mutattak be, majd a Soltis Lajos Színház Vásári komédiákkal szórakoztatta a közönséget. Délután hagyományőrző csoportok népesítették be a színpadot. A népdalcsokrok a bobai, a hetyei daloskör valamint a Sitkei citerazenekar előadásában hangzottak el. Közben megérkezett az Utrechti egyetem diákzenekara, akik Bas Pollard karmester vezénylésével a hollandok üdvözletét hozták el a tulipánok földjéről. A közel 90 fős zenekar komoly múltra tekint vissza, Beethoven IX. szimfóniájával közel egy időben, 1823-ben alapították.

Hollandia egyik vezető társulata a klasszikus külföldi szólamok mellett Kodály Zoltán Háry Jánosát is eljátszotta a celldömölki közönségnek. A folytatásban - a népi kultúránál maradva – a Gencsapáti Hagyományőrzők Ispiláng Csoportja, a Vadvirág Néptánccsoport, a Kemenesalja Néptánccsoport és utánpótlás csoportja, valamint a Berzsenyi Táncszínház tagjai adtak ízelítőt különböző tájegységek táncaiból. A műsorok közben folyamatosan látogatható volt a „Minden, ami tulipán” című kiállítás, és a helyi termékek között is lehetett csemegézni. Estig folyamatosan töltődtek fel a sorok a színházteremben, ahol már egy órával a meghirdetett Republic koncert előtt egy tűt sem lehetett volna leejteni. Az együttes hatalmas elánnal kezdte a koncertet, a tempó pedig csak fokozódott, amikor a legnépszerűbb Republic slágerek, a Szállj el kismadár, az Engedj közelebb, és a 16 tonna fekete szén felharsant. A közönség a nagyszabású koncert végén visszatapsolta a bandát és együtt lélegzett velük, amikor Cipő hangján megszólalt a 67-es út.  A május negyedikére a Kemenes Vulkánparkba tervezett „Tulipánfutam” és akadályverseny a szeles időjárás miatt elmaradt, de a programokat egy későbbi időpontban – várhatóan a gyermeknap részeként – megrendezik, ahogy remélhetőleg a Tulipán fesztivál is visszatér jövőre Celldömölkre.

nn- bvzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb