Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Fesztivál ezreknek ezerarcú mesékről

2014.05.02.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A Soltis Lajos Színház idén 10. alkalommal rendezte meg az Ezerlátó Mesefesztivált április 28-29. között. Az országos találkozón tíz mesedarabot mutattak be hazai és határon túli színjátszó csoportok. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, szinte valamennyi előadás teltház előtt zajlott a kamaraszínházban és a KMKK-ban.  



Az Ezerlátó Mesefesztivált tíz évvel ezelőtt hívta életre a Soltis Lajos Színház. Azóta – ha olykor nehézségekkel is – minden év tavaszán megszervezik az országos találkozót, hogy a gyerekelőadásokat létrehozó amatőr, alternatív társulatoknak is legyen fóruma. A kétnapos rendezvényt Danka Adél, a Városi Általános Iskola igazgatója valamint Rozmán László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Celldömölki Tankerületének igazgatója nyitotta meg. A fesztiválozókat Rozmán Kristóf egy Weörös Sándor verssel köszöntötte.

A hazai társulatokon kívül határon túlról is érkeztek színjátszó csoportok a fesztiválra. A Pölöskei Hangyabanda a Szebeni muzsikosokkal lépett fel, itt voltak a Csepregi Színjátszók a Gyerek-szem című előadásukkal. Erdőszentgyörgyről a Bodor Péter Színkör is megérkezett a Babákkal. Ludas Matyi történetét a szilágykrasznai Tinikomédiások elevenítették fel, a celldömölki Tücsök Bábcsoport a Babszem csacsit ajánlotta a nézők figyelmébe. Csehmindszentről eljött a Pöttyös Csoport A malomnak…című népi játékával, a szombathelyi Reményik Suliszínház pedig a Kivi című előadásával nevezett a fesztiválra. Természetesen a házigazda társulat is készült a találkozóra, a Soltis Gyerekstúdiósok az Üvegtemplom című darabjukkal valamint a Csiribirimesével léptek fel. Versenyen kívül szerepelt a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház A tekéntetes úrral.



A látottakat három fős zsűri értékelte. Ölbei Lívia, a Vas Népe újságírója, Sándor L. István színikritikus, az Ellenfény folyóirat főszerkesztője valamint Solténszky Tibor rendező, dramaturg. „Mint minden fesztiválon, itt is hullámoztak az előadások, de ugyanakkor minden előadásban világos volt a szándék. Vannak, akik már azon a szinten vannak, mint a Soltis Színház, akik valódi színházként tudják meghatározni magukat, mások pedig a műhelymunkánál tartanak. Láttunk igazi színházat és gyerekszínházat egyaránt.” – mondta a zsűri elnöke, Sándor L. István.

A X. Ezerlátó Mesefesztiválon az alábbi eredmények születtek: a fődíjat, a Varázspálcát a Soltis Gyerekstúdió nyerte el a Csiribirimesével. Csodalámpa-díjjal jutalmazták a Reményik Suliszínház Kivi című előadását. Aranyhal-díjat ért a Csepregi Színjátszók Gyerek-szem játéka, különdíjat kapott az erdélyi Bodor Péter Színkör.

b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb