Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Költészet napja

2014.04.14.

Németh Nóra

1964 óta minden év április 11-én a költészet napját ünnepeljük. A dátummal az egyik legnépszerűbb magyar költő, József Attila születésnapjára emlékezünk.  



Habár a poéta fiatalon, 32 évesen elhunyt, mégis jelentős életművet hagyott hátra, melynek darabjai a magyar líra legkiemelkedőbb kincseivé váltak. E jelentős nap alkalmából évente rendeznek különböző színes kulturális programokat: irodalmi előadóesteket, közönségtalálkozókat, könyvvásárokat. Az eseményhez fűződően Celldömölkön két találkozó is megrendezésre került.

Április 9-én Némethné Őri Irma és szervezőtársai tartottak színvonalas verses délutánt a KMKK galériájában "azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni" címmel. A találkozón az előadók a nemzeti költészet kiemelkedő darabjaiból szavaltak válogatást, elhangzottak többek között Babits Mihály, Reviczky Gyula és természetesen József Attila híres költeményei is. A közismert versek költői narrációkkal alkottak teljes fűzért, amit hangulatteremtő zenei betétek kísértek. A méltán népszerű lírák az előadók műértő tolmácsolásával jutottak el az irodalomkedvelő közönség számára. A költészet jegyében zajló rendezvénynek nem csak szakmai körökben akadt számos érdeklődője, de sok művészetkedvelő laikus is részt vett a találkozón.

A költészet napjának előestéjén, április 10-én rendhagyó módon ünnepelték meg József Attila születésnapját és a magyar líra nagyságát a Kresznerics Ferenc Könyvtárban. A Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság által szervezett rendezvényen ezúttal nem egy meghívott előadó szájából hangzottak el a magyar irodalom kiválasztott gyöngyszemei, hanem bárki elmondhatta kedvenc költeményét az érdeklődők előtt. A verskedvelő közönség olyan klasszikusokat hallhatott, mint Radnóti Miklós, Sík Sándor és Áprily Lajos. A jeles naphoz illően sokan József Attilától választottak egy-egy ismert vagy kevésbé ismert verset, aki nem tudhatta, hogy születésének napja egykor a magyar irodalom ünnepévé válik majd. A klasszikus költők mellett néhányan kortárs alkotók írásait választották az ünnepi estre, így Varró Dániel és Erdős Virág modern szemléletű, humoros sorait is élvezhette a hallgatóság.

NN- BVZS

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb