Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Celldömölkön lépett fel a Maros Művészegyüttes

2014.03.24.

Németh Nóra

Magyarországi turnéjuk egyik állomásaként Celldömölkön lépett fel a Maros Művészegyüttes. Jelenleg két darabbal járják az országot, a gyerekeknek készült Mátyás király álruháival, és a városban is előadott Fekete-piros néptáncszínházzal. 

A Maros Művészegyüttes nagyon hosszú múltra tekinthet vissza, 1956 október elsején alakultak, akkor még Állami Székely Népi Együttes néven, és közel 140 tagot számlált a társulat. Az azóta eltelt fél évszázad alatt rengeteg előadást vittek színpadra, számos nagy hírű művésszel dolgoztak együtt, óriási sikereket, eredményeket értek el. Céljuk hazájuk folklórövezeteit átfogó, reprezentatív dal és táncegyüttesi műsorok elkészítése és bemutatása.

Varró Huba művészeti vezető elmondta, hogy az együttes az öt erdélyi hivatásos együttes egyik alapköve, a tánckart jelenleg 13 fiú 12 lány alkotja, melynek tánckarvezetője Nagy Levente Lehel. Aktuális magyarországi turnéjukat Budapesten kezdték, majd következett Zalalövő, azután pedig Celldömölk. Ezt követően Sátoraljaújhelyen folytatja turnéját a társulat, melyet végül szintén Budapesten, a Hagyományok Házában zárnak majd le előadásukkal.

A Fekete-piros néptáncszínházKányádi Sándor azonos című költeménye alapján készült. A verset 1972-ben Kolozsvárott a cselédsorban élő széki lányok ihlették, mely azóta emblematikussá vált, a hagyományérzésről, az identitástudatról, az erdélyi magyarság sorskérdéseiről szól. A fekete és piros szimbóluma egyszerre több jelentést is hordoz magában, az élet és halál, a remény és reménytelenség ellentéteit egyaránt tükrözi.

Az előadás koreográfusa Juhász Zsolt volt, aki nagy szakértelemmel ültette át a néptáncszínház különleges műfajába Kányádi versének különleges szimbólumait és költői képeit. A tánccsoport minden mozdulata profizmust és elhivatottságot tanúsított, hűen prezentálták a különböző térségek táncainak egyvelegét. Mint azt Farkas Sándor Csaba táncostól megtudtuk, az együttesbe való bekerülés csak a legjobbaknak sikerülhet. Szükség van a szakértelemre, mivel egy-egy előadás koreográfiájának begyakorlása akár egy évet is igénybe vehet.

Ő személy szerint már ’97-ben tagja volt a Maros Művészegyüttes Utánpótlás csapatának, majd később bekerült a jelenlegi együttesbe. Sándor Csaba elmondta, hogy a néptánc nem csak kiteljesíti az életüket, de elhivatottságot is ad számukra. Ezért nem csak a folyamatos gyakorlást, de tudásuk továbbadását is fontosnak tartják, így közülük többen nem csak művelik, de tanítják is a néptáncokat a fiatalabbaknak.

A Maros Művészegyüttes nem először és nem is utoljára járt Celldömölkön. Hivatásuknak érzik, hogy az ország minden térségébe eljutassák kultúrájuk hagyományait. A KMKK színpadán előadott darab nagy sikert aratott, a közönség hosszú tapssal ünnepelte a társulatot.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb