Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk

2014.03.15.

Németh Nóra

Március 15-én a Forradalom és Szabadságharc hőseire emlékeztünk. Celldömölk Város Önkormányzata a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárral közösen szervezett ünnepi megemlékezést ez alkalomból.

 

 

Az alsósági-részönkormányzat a Városi Általános Iskola alsósági tagintézményének közreműködésével március 14-én idézte fel a magyar forradalom és szabadságharc hangulatát.

Az alsósági iskolában immár hagyományszerűen Berzsenyi Lénárd domborművénél tartottak ünnepélyes koszorúzást, megemlékezve az iskola egykori névadójáról, az 1848-49-es szabadságharc honvédezredeséről. Szabóné Kiss Ildikó, az alsósági tagiskola vezetője idézte fel a jelenlévőknek Berzsenyi katonai pályafutását, a forradalomban betöltött szerepét, börtönbüntetését és az ezalatt készített portrék jelentőségét: "a magyar forradalom és szabadságharc legnagyobb méretű és forrásértékű galériáját alkotta meg az olmützi várbörtönben. Összesen 132 fogolytársa és saját arcvonásait örökítette meg”-hangsúlyozta az intézmény vezetője. Munkái a jelenkornak is fennmaradtak, melyből egy kisebb gyűjteményt az iskola is büszkén birtokolhat. Az megemlékezés koszorúzással folytatódott. A domborműnél koszorút helyezett el Celldömölk Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Celldömölki Tankerülete, az Alsóság-Izsákfa részönkormányzat, az MSZP celldömölki szervezete, a Celldömölki Városi Iskola és a helyi egyházak, az Alsóság Tagiskola diákönkormányzata és az iskola szülői munkaközössége.

A koszorúzás után az ünnepély az iskola ebédlőjében folytatódott, ahol a hetedik osztályosok adták elő műsorukat. A diákok színes programot állítottak össze diavetítéssel, dalokkal, szavalatokkal, felidézve ezzel a forradalom és a szabadságharc hangulatát.

 

Március 15-én a város tartott ünnepélyes megemlékezést a bencés kolostor falán elhelyezett emléktábla előtt az 1848/49-es események előtt tisztelegve. Az ünnepséget a Himnusz nyitotta, majd Reiner Anita bejelentette, hogy március 14-én a megyei ünnepségen Dr. Kovács Antal a Kemenesaljai Egyesített Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa Vas Megyéért Batthyány Ezüstérem kitüntetést vehetett át. Ezt követően Fehér László polgármester mondott ünnepi beszédet. A forradalom 166. évfordulóját felidézve beszélt a március 15-én megfogalmazott eszmék örökérvényűségéről, mindenkori jelentőségükről, valamint felhívta a figyelmet a hagyományőrzés, az identitástudat és az összetartás fontosságára. „Összetartásra, együttműködésre, az egység kiépítésére kell törekednünk, csak így lehetünk eredményesek”-jegyezte meg Fehér László. A megemlékezést Gasztonyiné Fódi Zita, a Városi Óvoda vezetője folytatta beszédével, melyben felidézte 1848. március 15-ét és az azt követő eseményeket. A jeles napot a legnagyobb nemzeti ünnepünknek, a magyar szabadság szimbólumának nevezte. Az óvodavezető ünnepélyes szónoklatát Kölcsey soraival zárta: „Messze jövendővel komolyan vess össze jelenkort; Hass, alkoss, gyarapíts: s haza fényre derül.”

 

Ezután a Celldömölki Városi Iskola zenés verses műsora következett Forradalmi parafrázis címmel. Az összeállítást az iskola ötödik osztályos tanulói adták elő. Őket követte a Kemenesalja Néptánccsoport tagjainak ünnepi koreográfiája.

A megemlékezést az 1848/49-es emléktábla koszorúzása követte. Koszorút helyezett el a Vas Megyei Közgyűlés, a Vas Megyei Kormányhivatal, Celldömölk Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Celldömölki Tankerülete, a Celldömölki Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az MSZP Kemenesaljai Szervezete, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Celldömölki Csoportja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, A Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület, az Együtt Celldömölk Városért Egyesület, a Kemenesaljai Trianon Társaság, a Népjóléti Szolgálat és a Kemenesaljai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A koszorúzás után a Szózat közös eléneklése zárta le az emléktábla előtti ünnepi műsort, mely a katolikus temetőben folytatódott, 


ahol Virághalmi Ferenc és Széll József 48-as hősök sírjánál tartottak rövid megemlékezést. Itt koszrút helyezett el Celldömölk Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Együtt Celldömölk Városért Egyesület. A március 15-ei ünnepségeken sokan összegyűltek, hogy együtt emlékezzenek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról. A város terein mindenütt kitűzték a magyar zászlót, a lakók pedig feltűzték a trikolór kokárdát, hogy ezzel tisztelegjenek a márciusi események előtt.

 


dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb