Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

A 35 éves várost köszöntötték

2014.01.30.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Celldömölk várossá avatásának 35. és a településrészek egyesítésének 110. évfordulóját ünnepelte január 25-én Kemenesalja központja. A kettős jubileumról gálaműsorral, helytörténeti kiállítással és kitüntetések adományozásával emlékezett meg a születésnapos város.  

35 évvel ezelőtt, 1979. január 6-án kapta meg a városi rangot Celldömölk. Ezt valamint a nemesdömölki és kiscelli településrészek egyesítésének 110. évfordulóját ünnepelte múlt hétvégén Kemenesalja népe a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. A jubileumi ünnepség résztvevőit elsőként Fehér László polgármester köszöntötte, aki a köszönet hangján szólt az elmúlt évek történéseiről. „1979-re, Celldömölk várossá avatásához teljesíteni kellett azt a 34 pontot, amelyet a szakminisztérium állított a várossá válni akaró nagyközségek elé. 1979-re a város hivatalosan is készen volt, de azt mindannyian tudjuk, hogy a városépítést csak elkezdeni lehet, befejezni nem. Ma is új célokat kell meghatározni, kitűznünk magunk elé, hogy tovább fejlődhessünk, és válhassunk még otthonosabbá az itt élőknek, mutassunk új tartalmakat a hozzánk érkezőknek. Szerencsés az a település, amely sok lehetőséget kap. De a szerencse kevés. És szerencsés az a városvezetés, amely támaszkodhat a lakossági összefogásra, akaratra.”


A jubiláló várost Kovács Ferenc országgyűlési képviselő emléklappal köszöntötte a Vas Megyei Közgyűlés nevében, majd a jelenlévő vasi települések képviselői ajándékozták meg a születésnapos várost. Celldömölk díszpolgárai, dr. Szekér Gyula, Kiss Péter volt miniszterelnök-helyettesek valamint dr. Kósa András professzor levélben fogalmazták meg jókívánságaikat.

Celldömölk várossá válásában és az önkormányzatiság kialakulása után szerepet vállaló egykori településvezetőket – Limpár Józsefet, Tóth Józsefet, Makkos Istvánt és Kálmán Jenőt - Fehér László polgármester emléklappal köszöntötte. Megköszönte munkáját Szabó Ferencnek (aki ugyan nem tudott részt venni az eseményen, de üdvözletét küldte a város minden lakójának), és megemlékezett az időközben elhunyt Dala Józsefről, akit korábban Celldömölk díszpolgárává avattak.



A képviselő-testület a jubileumi alkalomra „Pro Urbe Celldömölk” elnevezéssel új kitüntetést is alapított. A Pro Urbe-díjjal ezentúl ötévente, azoknak a személyeknek a munkáját ismerik el, akik több évtizedes munkájukkal hozzájárultak a város értékeinek növeléséhez. A rangos díjat elsőként Fehér Tamás, a celldömölki vontatási főnökség egykori vezetője vehette át Fehér László polgármestertől, Söptei Józsefné alpolgármestertől valamint Farkas Gábor jegyzőtől. A kitüntetést idén a Honismereti Munkaközösség tagjai is megkapták.


Az ünnepségen kiemelkedő közéleti tevékenységük elismeréseként Celldömölk Városért Érdemérem kitüntetésben részesültek: Banyó Gyula, Baranyai Attiláné dr., Csizmazia László, Hollósy István dr., Holpert Jenőné, Kapui Gyula, Lónainé Kondics Zsuzsanna, Marics Sándorné, Dr. Marosfalvy Ferenc, Márton Tivadar, Molnár Gábor, Obráz István, Piri Zoltán, Dr. Várnai Levente, Vinter József, Liszt Ferenc Vegyeskar

Celldömölk Városért Emléklapot kapott: Kustos Lászlóné, Udvardi Mihály, Dr. Pesti Lajos, Heim Géza, Gasztonyiné Fódi Zita

Az idén, rendhagyó módon a város 35. születésnapja alkalmából szervezett ünnepségen vehették át a kitüntetettek a Kresznerics Ferenc díjat is. A magyar kultúra napja alkalmából elismerésben részesült Szomju Lászlóné, a Kresznerics Ferenc Könyvtár egykori munkatársa és Ölbei Lívia, a Vas Népe újságírója.


A jubileumi ünnepséget kulturális műsorok is kísérték. Az est folyamán felléptek az Ádám Jenő Zenei Művészeti Iskola tanárai, a Soltis Lajos Színház tagjai, a Mirage Salon Quartett, a Kemenesalja Néptánccsoport egykori és jelenlegi vezetői, a Tabán Zenekar, a Liszt Ferenc Vegyeskar, a Prima Dance Sporttánc Egyesület tagjai és Joós Viktória. A rendezvényt egy helytörténeti kiállítás is kísérte, amit a Honismereti Munkaközösség állított össze a jubileumra. A Celldömölk múltját megidéző tárlat február 15-ig látogatható a művelődési központ aulájában.


b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb