Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Móritz Sándorról nevezték el a KMKK galériáját

2014.01.27.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A 35 éves város jubileumi rendezvénysorozata a celldömölki születésű Móritz Sándor festőművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítással vette kezdetét, január 24-én. Ezen a napon a KMKK galériája felvette Móritz Sándor nevét, így tisztelegve a 90 éve született, Munkácsy-díjas művész alkotónagysága előtt.  

Ismét ünneplőbe öltözött a művelődési központ galériája. Tavaly a méltán híres Munkácsy Mihály kiállítás vonzott érdeklődőket Celldömölkre, most pedig egy szintén kivételes tehetség, Móritz Sándor festőművész alkotásai ékesítik a bordóra festett falakat. A névadóval egybekötött kiállítás megnyitón Fehér László polgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd dr. Bakó Zsuzsanna, művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe a 35 éves város jubileumi rendezvénysorozatára válogatott tárlatot. Móritz Sándor vérbeli tehetség volt, - mondja a Nemzeti Galéria főmuzeológusa - szinte megszállottsággal alkotott, mintha érezte volna, hogy élete fonala rövid lesz.

Művészete a nagybányai művésztelep munkásságában gyökerezik, de ihlető forrása volt mestere, Szőnyi István. A korai képein elsősorban az otthona, a családtagjai jelennek meg, a pasztell, meleg színek használata az optimizmust, az életörömet árasztják – magyarázza a művészettörténész. 1956 után azonban megváltozott a képeinek a színvilága, nyugtalanná vált az ecsetkezelés, a kék és fehér színek éles kontrasztja váltotta fel a korábbi nyugodt színhasználatot. 1958-ban egy súlyos agyműtéten esett át, ezt követően nyolc szép alkotó esztendőt kapott művészete kiteljesítésére – elsősorban ennek az időszaknak a termése látható a kiállításon.

A ’60-as években, a halál mezsgyéjéről visszatért képzőművész már a saját érzelmeit is beleviszi a festményeibe – ettől jó művész Móritz, mondja Bakó Zsuzsanna. Egyik fő művének tekinthető A nyár utolsó napja című kép, mely a hideg, erőteljes türkiz színeivel és az expresszív ecsetvonásokkal a művész lelkiállapotára, a benne lévő belső feszültségre utal. Móritz Sándornak fiatalon, élete alkotó ereje teljében kellett az élők közül távoznia, mindössze 42 évesen. Húsz esztendő állt rendelkezésére, hogy létrehozza azt az életművet, ami ma is a nemzeti kincsünk egyik féltve őrzött becses darabja. A jubileumi kiállítás minden műfajt bemutat, amiben a képzőművész alkotott: 22 festmény, 11 akvarell és számos rajz került a róla elnevezett galéria falaira.

A kiállítás megnyitón Móritz Sándor rokonai is tiszteletüket tették. Köztük volt Móritz Zsigmond, a művész legfiatalabb testvére, aki szívesen emlékezett vissza azokra az időkre, amikor fivére tehetsége szárnyra kapott. - Volt egy háromlábú széke, azzal gyakran elindult a faluba, a mezőre, és ha valamit meglátott és megtetszett neki, készített egy vázlatot, amit aztán otthon kifestett – mondja a Móritz-testvérek legfiatalabb tagja.

A városavatás 35. évfordulójára szervezett ünnepi kiállítás megnyitóján lehullt a lepel a galéria új táblájáról, és Móritz Sándor Galériává avanzsált a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótere.

A kiállításon – mely március 22-ig látogatható – az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendéke biztosította a hangulatos zenei aláfestést.


b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb