Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Kettős évforduló a Magyar Kultúra Napján

2014.01.26.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Hagyomány már, hogy január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Celldömölk Város Önkormányzata, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár valamint a Kresznerics Ferenc Könyvtár ünnepséget szervez. A rendezvénnyel idén a csöngei költőfejedelem, Weöres Sándor emléke előtt is tisztelegtek a szervezők.  


A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A magyar kultúra napján - Weöres Sándor halálának 25. évfordulóján - zárult a Weöres Sándor Centenáriumi Év, amely tavaly születésének századik évfordulóján kezdődött. E kettős évforduló előtt tisztelgett január 21-én Celldömölk városa a KMKK-ban.

A nemzeti Himnusz teljes szövegét Szalay Szabolcsnak, a Soltis Lajos Színház tagjának a tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlévők. Az ünnepségen Fehér László polgármester elmondta, hogy az eddigi hagyományoktól eltérően idén a Kresznerics-díjak átadására – Celldömölk várossá válásának 35. évfordulóján – a jubileumi ünnepségén kerül sor. A Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából a Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskolának tanulói közül könyvjutalomban részesültek azok, akik a különböző tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el. A jutalomkönyveket Bakonyi Beatrix, Ekler Dorina, Horváth Eszter, Horváth Mirtill, Ipsics Áron, Jakab Roxána, Nagy Bernadett, Nagy Cintia, Rosta Márton, Tóth Patrícia és Tóth Regina Krisztina vehették át Fehér Lászlótól, Celldömölk város és az alma mater hírnevének „fiatalon tartásáért”.



A folytatásban Sudár Annamária előadóművész „Mihelyt nem kell, mindenem a tiéd” című műsorát hallgathatta meg a közönség, aki Weöres Sándor életművéből mutatott be részleteket. A teljesség felé, a Magyar etűdök, a Rongyszőnyeg, a Tizenegy szimfónia és más művek változatos szövegei kapcsolódtak egymáshoz a műsorban, összefüggő történetbe ágyazva ezzel a Weöres-szövegeket.


b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb