Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

25 éves a Mozgássérültek Celldömölki Csoportja

2014.01.15.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A Vas Megyei Mozgássérültek Celldömölki Csoportja idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Negyedévszázad történetét és az idei évi terveket a csoportot kezdetek óta mozgató Holpert Jenőné, Bella néni foglalta össze lapunknak.  


Mikor és hogyan alakult meg a helyi csoport?


1986-ban egy csípőprotézis műtéten estem át. A kórház baleseti sebészeti osztályán volt egy nővér, akin keresztül kapcsolatba kerültem a megyei szervezettel, akik később felkértek, hogy alakítsak Celldömölkön is egy egyesületet a mozgássérültek részére. Hosszas vívódás után, 1989. márciusában a megyében harmadikként megalakítottam a helyi csoportot 25 felnőttel és 12 gyermekkel. Mint minden kezdet, így ez is nehéz volt, de a megyétől sok segítséget kaptam.


Hogyan zajlik a csoport élete?


Celldömölk és Jánosháza mellett 27 község tartozik hozzánk, jelenleg 1200-1300 fő között mozog a regisztrált tagjaink száma. Sajnos sokan kilépnek a csoportból, mert kevésnek tartják, amit a tagsági díjból az egyesületre tudunk fordítani. A tagdíj 50%-ából próbálunk gazdálkodni, a többit a megyei szervezet felé kell eljuttatni. Néhány önkormányzat és vállalkozó rendszeresen támogatja a munkánkat, minden évben reméljük, hogy többen mellénk állnak. Sajnos az év végi karácsonyi rendezvényünkre is egyre kevesebben jönnek el, de büszke vagyok rá, hogy Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke és Fehér László, polgármester minden rendezvényünkön tiszteletét teszi.


Milyen rendezvényeket szerveznek évközben?


Minden évben megtartjuk a nőnapi rendezvényünket. 1992 óta kétévenként megrendezzük az esélyegyenlőségi napot és az Országos ART Kulturális Fesztivált. Részt veszünk az állami ünnepeken és a Fogyatékkal élő emberek szentmiséjén. Kétévente kirándulást szervezünk az ország különböző részére. Tagjaink a szombathelyi Vasakarat SC-nél sportolnak, elmondhatom, hogy szép eredménnyel vesznek részt az országos versenyeken is. Hetente egy alkalommal kézimunka szakkört tartunk, ahol saját kezűleg készített egyedi kézműves termékeket készítünk, melyekkel minden évben segítjük az Együtt Celldömölk Városért Egyesület karácsonyi jótékonysági akcióját. A karácsonyi ünnepséget tavaly év végén is megtartottuk, ezúton szeretnék köszönetet mondani a rendezvény támogatóinak: Celldömölk Város Önkormányzata, a Megyei Közgyűlés elnöke, KMKK, Városi Óvoda, Rezgőnyárfa Étterem, Swietelsky Kft., Wewalka Kft, ifj. Bakó László, Sága Foods Zrt, Kemenesmagasi Húsfeldolgozó, ART-ker-Szombathely, Bábolna Kft., Kemenes PÉM Bt., Sweet-Mix Kft., Kutasi Zsuzsanna, Maci Cukrászda, Rózsavölgyi Cukrászda, és minden segítőtársamnak, akik a rendezvény lebonyolításában segítségemre voltak.


 


Milyen tervek vannak az idei évre?


Idén lesz esedékes az ART Kulturális Fesztivál, amit mindenképpen meg szeretnénk szervezni május körül. A többi, már hagyományossá vált programunkat is megrendezzük. Fennállásunk 25 éves évfordulója alkalmából egy kisebb volumenű ünnepséggel készülünk. Ezen kívül tervezem, hogy a Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskolával felveszem a kapcsolatot, hogy felajánljam az egyesület segítségét annak a diáklánynak, aki mozgáskorlátozottként került be az intézménybe és bíztassam rá, hogy csatlakozzon hozzánk, hiszen szükség lenne a fiatalok jelenlétére is a csoportban.

b-vzs

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb