Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Gála a megújulásért - Szabad madárként újjászületünk -

2013.12.09.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A kamaraszínház megújulásáért nagyszabású gálaműsort szervezett december 7-én a Soltis Lajos Színház. Az egész estés rendezvény neves művészek támogatásával zajlott.


Az ezredforduló óta bontogatja szárnyait Celldömölkön a Soltis Lajos Színház. A társulat minden bizonnyal felülmúlja az ország többi alternatív színházát, hiszen kreatív szellemi műhelyként működik. Rendszeren frissítik a repertoárjukat, sikeresen szerepelnek különböző fesztiválokon, maguk is szerveznek fesztiválokat, bérletes előadásokat. Nevüket a határon túl is ismerik. Hosszú éveken keresztül a kérdés az volt számukra, hogy hol lelhetnek otthonra. Az önkormányzat 2004-ben ideiglenesen a társulat rendelkezésére bocsátotta a volt Szikra Filmszínház épületét, melynek az idei évben eldőlt a sorsa: végleg megkapták a soltisosok. Sőt, az önkormányzat anyagilag is hozzájárult az épület külső megújításához. Fehér László, polgármester elmondta, hogy az idei évben 1 millió forinttal támogatták a társulat felújítási elképzeléseit, mely nemcsak a színházhoz, hanem a városképhez is méltó.

A volt mozi belsejét a társulat az elmúlt években önerőből színházbaráttá alakította, és soltisossá formálta. Az idő foga, azonban nem kímélte az épületet, kívülről is megérett egy alapos felújításra. Ennek egy része már megvalósult az ősz folyamán. Megtörtént a teljes tetőcsere, a lapos tető szigetelése, a két bejárati ajtó cseréje és az ereszcsatornák felújítása. Közben belül is folytatták a munkát: zuhanyzót alakítottak ki, a hátsó lépcső textilborítást kapott, a mozivászon helyére pedig egy raktárként funkcionáló galéria került, amit az új darabban már használni is fognak. Az idén elvégzett külső munkákra 2 millió 250 ezer forintot költött a színház, a nagy külső megújulás pedig még csak ezután kezdődik.


Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház vezetője elmondta, hogy a második lépés a homlokzat-felújítás lesz, mely a jelenlegi tervek szerint 3 és fél millióba fog kerülni. A homlokzat-felújításra kiírt pályázat nyertes munkája a december 7-re szervezett gálaesten került bemutatásra. A soltisosok játékosságához Fülöp Edina, iparművész terve állt a legközelebb. Az alapkoncepcióban a klasszikus és az új modern keveredik, a régi kúria és a fényfestészet által. A homlokzatra a társulat előadásain készült fotók kerülnek fel árnyképszerűen, a Csongor és Tündéből pedig a fa-motívum jelenik majd meg a déli oldalon. – vázolta a terveket az iparművész.


A gálaestet a Soltis Lajos Színház a többszörös díjnyertes, mozgásszínházi előadásával, a Menedékkel nyitotta meg. Az est fővédnökségét ismét Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze vállalta el, aki azzal segítette a társulatot, hogy minden magyar színháznak küldött egy levelet, melyben arra kérte a kollégáit, hogy lehetőségeikhez mértes támogassák a kamaraépület felújítását. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila video üzenetben biztosította támogatásáról a társulatot, jelenlétükkel Kozma András és Kulcsár Edit dramaturgok képviselték a Nemzeti Színházat. A fellépők között volt Erdős Virág költő, a Békéscsabai Jókai Színház, a HOPPartklub, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Soltis Lajos színészfia, Soltis Lehel, a Kemenesalja Néptánccsoport, a Berzsenyi Táncszínház, az Ádám Jenő Zeneiskola és még sokan mások. Az egész estés műsort a Soltis Lajos Színház tagjai az Üvegtemplom című darab betétdalával köszönték meg.


 


Baranyai-Vajda Zsuzsa

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb