Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

El Camino – Az út, ami hazavisz

2013.12.04.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Papp János az El Camino-ról tartott felejthetetlen élménybeszámolót november 19-én a Kemenesaljai Művelődési Központ Kresznerics Ferenc Könyvtárában. A 900 kilométeres úti élményről egy könyv is készült, amit teltházas előadóesten mutatott be a világjáró színész.


Vannak, akik kíváncsiságból, mások kalandvágyból, megint mások a lelki megújulás miatt vágnak neki az ősrégi zarándokútnak, a spanyolországi El Camino-nak. Papp János azt mondja, három ember létezik: egy, aki járta, egy, aki járja és egy, aki járni fogja az El Camino-t. A vándorszínész 2005-ben feleségével karöltve nézett szembe a 900 kilométeres táv kihívásaival. Hogy miért is indult el? Erre valójában útközben jött rá. „A zarándokirodák megkérdezik, hogy milyen indíttatásból indul el valaki az úton. Feleségemmel a lelki megtisztuláshoz és a sporthoz tettünk egy ’x’-et a felsorolt lehetőségek közül. De nagyon hamar kiderült, hogy az út mindent tud…”

30 nap 30 kilométer. Számokban kifejezve erről szól a Szent Jakab-út. Valójában azonban ennél többről van szó. Az El Camino nemcsak megtett kilométereket jelent, hanem egy belső utat, mely hazavisz. „Az egyedüllét, a csönd módot ad arra, hogy az ember sok tisztázatlan dolgot végiggondoljon. Én az édesanyámmal való meglehetősen ellentmondásos viszonyomat tettem helyre, pontosabban csak félig, mert ahhoz, hogy a végére járjak ennek a történetnek, kellett egy másik hosszú út az Északi-sarkkörön túl.” – mesélte Papp János. „Az El Camino fizikailag nem okozott számunkra nagy nehézséget, persze azért 30 nap gyaloglás pihenő nélkül komoly megterhelést jelent. Nekünk nem volt gondunk azzal, amivel a zarándokok 95%-a küzd, a vízhólyagokkal. A fáradtság mindenhol fáradtság, bárhol gyalogol az ember. Mégis megéri végigcsinálni, mert mindenért kárpótol az a gazdagság, amit maga az út ad.” – mondta a világjáró színész.

Az El Camino-val nagy vándorlások sorozata kezdődött el az ő és a felesége életében. Papp János azt mondja, régi, kérges talpú turisták a párjával. Jártak már a Lappföldön, Japánban, Írországban, megmászták a Himaláját, a legnagyobb kihívást azonban a perui Alpok-túra jelentette a vándorlások sorában. És ami a legjobb, hogy mindig vannak újabb terveik. Ki tudja, lehet, hogy az Alpokat, az Appalache-hegységet vagy Madagaszkárt célozzák meg legközelebbi kalandozásuk alkalmával.


Baranyai-Vajda Zsuzsa

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb