Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

„A könyvtár honlapja, a holnap könyvtára”

2013.12.04.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár első alkalommal szervezett szakmai napot a községi könyvtárosok részére. A konferencia fő témája a Vas megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működése volt.


2013-tól új keretek között, a megyei könyvtár égisze alatt működik a községi könyvtárak ellátása. Az új rendszer célja, hogy a kisebb településeken élők is hozzájussanak mindazokhoz a könyvtári szolgáltatásokhoz, amelyek a megyeszékhelyen, nagyobb városokban élők számára ma már természetesek. Vas megyében 194 önkormányzat kötött könyvtárellátási megállapodást a Berzsenyi Dániel Könyvtárral. Pallósiné dr. Toldi Márta, a megyei könyvtár igazgatója elmondta, hogy a szerződésben a települési önkormányzatok vállalták a könyvtáraik működéséhez szükséges személyi/tárgyi/technológiai feltételek biztosítását. A megyei könyvtár pedig - a városi könyvtárak szakmai közreműködésével - a rendelkezésre bocsátott állami támogatással, széleskörű szolgáltatáskínálat kialakítására vállalt kötelezettséget. Hangsúlyozta azt is, hogy a községi könyvtárosok feladata a könyvtárhasználat élénkítése, az olvasók érdeklődésének felkeltése, és igényeik eljuttatása a megyei könyvtárhoz.

A szakmai napon bemutatásra került a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának megújult honlapja is (www.cellbibl.hu). A folyamatosan frissülő internetes felületen egyre gazdagabb tartalomszolgáltatás épül ki. A Kemenesaljai Életrajzi Lexikon és a Kemenesaljai Digitális Könyvtár mellett, olyan digitalizált anyagok is megtalálhatók a weboldalon, melyeknek térségi jelentősége van, és amit bárki bármikor használhat. A webstatisztikák is alátámasztják, hogy az olvasóközönség körében egyre jobban hódít az online könyvtárhasználat – mondta Németh Tibor, könyvtárvezető, aki így búcsúzott a szakmai nap résztvevőitől: „A könyvtár honlapja, a holnap könyvtára.”

B-VZS

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb