Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

A cukorbetegség nem játék – a világnap is erre figyelmeztet

2013.11.20.

Baranyai-Vajda Zsuzsa



A Diabétesz Világnapját minden évben Frederick Banting, az inzulin egyik feltalálójának születésnapján, november 14-én ünnepeljük. Idén először a Kemenesaljai Szív-, Érrendszeri- és Cukorbetegekért Alapítvány is csatlakozott a nemzetközi világnaphoz. November 16-án, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban szűrőprogramokkal és szakmai előadásokkal hívták fel a figyelmet arra, hogy a cukorbetegséggel – kellő odafigyeléssel - együtt lehet élni.


 


 



„A cukorbetegség korunk világjárványa. Világszerte mintegy 250 millió ember él ezzel a betegséggel, és legalább ugyanennyien lehetnek, akik nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. Számuk évente kb. 7 millióval növekszik, ami azt jelenti, hogy egy nemzedék alatt megduplázódik az érintettek köre.” – tárta fel a valóságot dr. Várbíró Mária, belgyógyász főorvos a cukorbetegségről tartott előadásában. A Diabétesz Világnapja alkalmából szervezett rendezvényt a 77 Elektronika Kft. által kiírt pályázaton keresztül bonyolította le a Kemenesaljai Szív-, Érrendszeri- és Cukorbetegekért Alapítvány. Fehér László megnyitó beszédét követően a meghívott szakorvosok tartották meg előadásaikat, ami nagy érdeklődés mellett, teltházas közönség előtt zajlott. A diabétesz kialakulásáról és ismérveiről dr. Várbíró Mária beszélt a hallgatóságnak, a kór szövődményeként jelentkező idegrendszeri károsodásról pedig dr. Hegyi Judit főorvos tartott előadást. Dr. Krizmanich Mária, belgyógyász-kardiológus osztályvezető főorvos a betegség kardiológiai vonatkozásairól szólt, dr. Hettmann Károly, belgyógyász pedig a leggyakrabban előforduló, kettes típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tudnivalókat mondta el. A szakorvos felhívták a figyelmet arra, hogy rendszeres önellenőrzéssel, helyes táplálkozással, és a fizikai aktivitás fokozásával a cukorbetegség kialakulása megelőzhető. Az egész napos rendezvény során a művelődési központ aulájában lehetőség volt vércukor- és vérnyomásmérésre, illetve a végtagi idegkárosodás szűrésére. Zámbó Ferenc, a Kemenesaljai Szív-, Érrendszeri- és Cukorbetegekért Alapítvány elnöke elmondta, ha lehetőségük lesz rá, jövőre is megszervezik a világnapi programot, szeretnék, ha minél több emberben tudatosodna, hogy a cukorbetegség nem játék.


A rendezvény támogatói voltak: Celldömölk Város Önkormányzata, Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, TV-CELL, Új Kemenesalja, 77 Elektronika Kft. Budapest - Dr. Hidvéginé Kovács Annamária, Sanofi Aventis Zrt. Budapest, Roche Magyarország Kft. Budapest, BENU Gyógyszertár Celldömölk, Kiscelli Patika Celldömölk, Szent Márton Gyógyszertár Celldömölk, Egészségvédelmi Egyesület Csögle, Cellmankó Bt., Kemenes és Fia e.ü. Szaküzlet, Deé Janics Zita, Szezám Ajándék Üzlet, Kocsis Zsoltné Anikó zöldség-és gyümölcskereskedő, OFOTÉRT Szaküzlet, PAPIRUSZ Kft., Pölöskei Ferenc édességkereskedő Pápa, Rozmán Ajándékbolt


B-VZS

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb