Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Évtizedek óta a szociális szféra hálójában

2013.11.17.

Baranyai-Vajda Zsuzsa


Miért a szociális pálya mellett kötelezte el magát?


 


Szakmai pályafutásomat Intaházán, a Pszichiátriai Rehabilitációs Intézetben Osztályon kezdtem segédápolóként. Az érettségi után Pécsre készültem magyar-történelem szakra, de mivel nem sikerült a felvételim, ezért Intaházán helyezkedtem el, ahol az egészségügyi ellátás mellett nagy hangsúlyt kapott a betegek munka- és szabadidős foglalkoztatása, a mentálhigiénés segítségnyújtás, ami számomra nagyon vonzó volt. Az itt eltöltött egy év elég volt ahhoz, hogy rájöjjek, nincs miért bánkódnom, ez az én utam. Időközben szociális otthoni ápolói és ideg-elmeápolói végzettséget szereztem, majd 1978-ban felvételt nyertem a Gyógypedagógiai Főiskola szociális szervező szakára. A végzettségem nagymértékében kötődött az akkoriban elkészült területi szociális ellátásról szóló jogszabályhoz, így 1986-ban megpályáztam Celldömölkön a Gondozási Központ vezetői állását, és gyakorlatilag azóta ezen a területen dolgozom.


 


 Az évek alatt folyamatosan bővült az intézmény feladatellátása…


 


1986-ban egy meglehetősen kis intézményről beszélhettünk, hiszen Celldömölkön és Alsóságon működött egy-egy idős klub, mellette pedig két gondozóval a házi segítségnyújtás. Az évek alatt azonban sok mindent kialakítottunk. Máig büszke vagyok rá, hogy Ságon mi nyitottuk a megyében először Gondozóházat 10 fővel. Az akkori fenntartónk is egyetértett azzal, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor az idős, beteg embereknek már nem elég a házi segítségnyújtás és kell nekik egy olyan intézményi forma, ahol megfelelő ellátást kapnak. Ezután hamarosan sikerült kialakítani a családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást. Majd újabb és újabb feladatok adódtak, átléptük Celldömölk határait és a környező települések is igénybe vették a szolgáltatásainkat. Úgy a házi segítségnyújtást, az étkeztetést, az idősek valamint a fogyatékosok nappali ellátását, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást. És akkor nem beszéltem még a bölcsődei ellátásról, a Közösségi ellátásról, a Támogató Szolgálatról, ami szintén az egész járás területét lefedi. Legújabb feladatként a merseváti idősek klubja étkeztetését és házi segítségnyújtását, valamit a csöngei házi segítségnyújtást vállaltuk fel. Bátran mondhatom, hogy mintegy ezer ellátottal folyamatos kapcsolattartásunk van, a hozzátartozói kört pedig még nem is említettem…


 


Hogyan lehet ezt a sokrétű tevékenységet átlátni?


 


Annyi előnyöm van, hogy a kezdetektől végigkísértem az intézmény életében bekövetkezett változásokat. Minden egyes új feladatba csak úgy vágtunk bele, hogy előtte alaposan feltártuk jogszabályi hátterét és megismertük más intézmények gyakorlatát. A folyamatos fejlődéshez olyan kollégák kellenek, akik az adott területet szívvel-lélekkel és megfelelő szakmai tudással tudják továbbvinni. Mindehhez persze nekem is folyamatosan fejlődnöm kellett. Ennek érdekében szereztem szociológusi diplomát, jogi szakokleveles családvédelmi tanácsadó egyetemi oklevelet, tettem szociális szakvizsgát, majd legutoljára rehabilitációs gazdasági menedzser végzettséget. Teljesen nem szakadtam el az oktatástól, hiszen óraadó tanárként tanítottam  Szombathelyen az induló szociális munkás képzésben, az intézményünkben általunk szervezett szociális gondozó-ápoló képzésben, valamint legutóbb a szociális asszisztens képzésben. Sőt az egészségügytől sem vettem búcsút, hiszen tagja vagyok az intézmény szakápolói teamjének, így szakismereteimet is szinten tudom tartani.


 


40 év munkaviszony után, idén elmehetett volna nyugdíjba. Miért döntött úgy, hogy mégis megpályázza az intézményvezetői pozíciót?


 


Novemberben 10-vel járt le a kinevezésem, előtte alaposan végig kellett gondolnom, hogy ismét benyújtom-e az intézményvezetői pályázatomat. A kollégák részéről maximális támogatást kaptam, amit az önkormányzat és az intézményfenntartói társulás is megerősített. Úgy gondolom, hogy sokrétűsége miatt ez egy olyan terület, amibe nem könnyű feladat külsősként belecsöppenni. Bár abban is biztos vagyok, hogy munkatársaim, ahogy engem, úgy a jövőbeni utódomat is segíteni fogják a szakmai hozzáértésükkel.


 


B-VZS


 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb