Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Szakmai konferencia pedagógusok részére

2013.11.17.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

 


„Jó szóval oktasd, játszani is engedd!” - Ez a József Attila idézet foglalta össze annak a szakmai konferenciának a lényegét, melyen alsó-és felső tagozatos tanítók és tanárok vettek részt. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban összegyűlt pedagógusokat Rozmán László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Celldömölki Tankerületének igazgatója köszöntötte, majd bemutatta a szakmai nap előadóit. Elsőként dr. Duró Zsuzsa, pszichológus tartotta meg előadását, akit nem mellékesen a Magyar Tehetséggondozó Társaság ’Tehetségekért’ aranykitűzővel és emléklappal tüntetett ki. A pályafutását tanítóként kezdő szakember szólt az iskolai tehetséggondozás fontosságáról, a tehetséges gyerekek fejlesztésének módszereiről. „A tanulók 10-15 százaléka tartozik a tehetségígéret kategóriába, ami azt jelenti, hogy egy átlagos 30 fős osztályban 3-4 olyan gyerek van, akikben bujkál valami, akik kimagasló képességgel rendelkeznek.” - mondta dr. Duró Zsuzsa, aki hozzátette azt is, hogy legalább ilyen arányban vannak jelen az osztályokban a tanulási zavarokkal küzdő gyerekek. „Nagyon fontos, hogy felismerjük a gyerekekben azokat a képességeket, amik az átlagosnál magasabb szintűek.” – hangsúlyozta a tehetségfejlesztő szakember, aki arra is kitért, hogy milyen árulkodó és rejtett jelek utalnak arra, hogy valaki „tehetségígéretes”.


A program második részében Fodor Gábor, a XII. kerület tankerületi igazgatója tartott előadást. A mentálhigiénés szakember a pedagógus szakmai személyiségéről és a kiégés elleni technikákról beszélt a hallgatóságának. Emlékeztetett arra, amit ma sokan elfelejtenek, mégpedig, hogy a pedagógus a személyiségével dolgozik. Mint mondta, a jó iskola és a rossz iskola között a jó pedagógus a különbség. Nem elég, hogy a tanár a különböző tantárgyakra megtanítja a diákokat, önismerettel is kell rendelkeznie. Beszélt még arról, hogy azokban a szakmákban dolgozók, akik emberekkel foglalkoznak, ki vannak téve a kiégés veszélyének, hiszen folyamatos érzelmi megterhelés alatt állnak. Figyelni kell azokra a jelekre, amik erre utalnak, hiszen a kiégéssel a pedagógiai munka minősége csökkenhet. Ennek elkerülése érdekében szükség van a rekreációra, mert „a lelki egészség fontos része a jó munkavégző képességnek”.




Az előadásokat követően megalakultak a tankerületi szakmai munkaközösségek, melyek a jövőben alkotó szakmai műhelyként működve dolgoznak a köznevelés-oktatás jobbításáért. Rozmán László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Celldömölki Tankerületének igazgatója elmondta, hogy a munkaközösségek teljesen önszervező módon szervezik az életüket, demokratikus úton vezetőt választanak maguk közül és közösen alkotják meg a munkatervüket.


 


B-VZS


 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb