Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

A közlekedési ágazatok összehangolt fejlesztése Celldömölkön

2013.11.05.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Összesen 200 millió forintos támogatást nyert el az a közösségi közlekedést fejlesztő pályázat, amely Celldömölk Város Önkormányzata gesztorságával, a MÁV Zrt., a Vasi Volán Zrt., öt települési önkormányzat és három támogató szervezet közreműködésével valósul meg Celldömölkön és a térségben. A pályázat támogatási szerződését október 22-én írták alá a Városházán.

Navigare necesse est - hajózni szükséges! - hangzott Pompeius idején, ami a mai kor embere számára azt jelentheti, hogy közlekedni, utazni szükséges. Így vezette be Dummel Ottó a műszaki iroda vezetője azt a több projektpartner részvételével megvalósuló 200 millió forintos fejlesztést, mely a közösségi közlekedés versenyképességét és az utazóközönség kényelmét növeli. Az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében megvalósuló projekt a különböző közlekedési ágazatok összehangolásáról szól. Ahhoz, hogy ez jól működjön megfelelő véráramlásra van szükség, mely biztosítja azt, hogy akár a vasúti, akár az autóbuszos, a kerékpáros vagy éppen a személygépkocsis közlekedést választók is minél gyorsabban el tudják érni a munkahelyüket, az oktatási és hivatali intézményeket - mondta el Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a projektbemutató rendezvényen.

Egy hasonló pályázati rendszerben, az ún. Parkolj és Utazz programban néhány évvel ezelőtt már voltak hasonló közlekedésfejlesztési elképzelései az önkormányzatnak, ami a projektpartnerek együttműködésével közel 400 millió forintos beruházás lett volna – elevenítette fel az előzményeket Fehér László, Celldömölk Város polgármestere. A „Közösségi közlekedés fejlesztése a Celldömölki kistérségben” című pályázat kapcsán az alapterv kicsit módosult, szemmel tartva azt a kikötést, hogy a pályázat bekerülési összege nem haladhatja meg a 200 millió forintot. A beruházás során Celldömölk Város Önkormányzata – mint konzorciumi vezetőpartner -, a MÁV Zrt. és a Vasi Volán Zrt. is egy-egy projektelemet tudhat magáénak, egyenként kb. 40–50 millió Ft-os fejlesztési hozzájárulással. Fehér László polgármester azt is elmondta, hogy a pályázat száz százalékban támogatott, tehát egyik projektpartnernek sem kell önrészt vállalnia.


           




Az önkormányzat két projektelemet valósít meg. Ezzel egy olyan összetett, logisztikai problémát oldanak fel, mellyel elősegítik a pályaudvarok városon keresztül történő megközelítését. Egyrészt javítják az autókkal érkezők közlekedését, másrészt a kerékpárosok, illetve a gyalogosok odavezetését. Ennek egyik eleme a Kossuth utca járdáinak a Budai Nagy Antal utcától a vasútállomásig történő burkolása (a városközpontéval megegyező) térburkoló kővel. A Kossuth utca mindkét oldalán kerékpárút lesz kijelölve, az SZTK felőli oldalon pedig parkolósávot alakítanak ki. Az önkormányzat másik vállalása, a Dózsa György és a Rákóczi utca találkozásánál lévő parkoló felújítása. A projekt bemutatásakor elhangzott, hogy ez a terület új, részben aszfaltos, részben térburkolatos felületet kap, így növelve a parkolóhelyek számát.

A Vasi Volán Zrt. az autóbuszállásokat újítja fel a le- és felszálló gyalogos területekkel együtt. A vasútállomás előtti területen és a taxiállomás környékén térburkoló kővel újul meg a közlekedési felület, illetve mozgássérült parkolót is kialakítanak. Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy azok a fejlesztések, amelyek az egyes alágazatok együttműködését szolgálják, túlmutatnak azon, hogy az utas számára könnyebb átszállást és komfortos jegyváltást biztosítsanak. A hosszútávú cél az, hogy azok az utasok, akik ma az egyéni közlekedést választják, azok valós alternatívát kapjanak a közösségi közlekedés által, így olyan döntést tudjanak hozni, hogy a kevésbé környezetszennyező megoldásokhoz nyúljanak. – tette hozzá a vezérigazgató.

Mile Károly, a MÁV Zrt. projektvezetője elmondta, hogy az utóbbi időkben egyre gyakoribbá vált, hogy a MÁV az önkormányzatokkal és a Volán társaságokkal együttműködve keresi a pályázati lehetőségeket. Jó példája ennek a celldömölki projekt is, melynek keretein belül a MÁV a vasútállomás várócsarnokát újítja fel új burkolatokkal, akadálymentesítéssel. A Volán celldömölki forgalmi irodája beköltözik a vasútállomás területére, a volt étterem egy részén kerülnek kialakításra az irodák, pihenők, a szociális blokk és a MÁV-jegypénztárakkal egy térben megközelíthető saját jegypénztáruk. A felújítással a buszpályaudvar felől akadálymentesen megközelíthető lesz az állomásépület és a magasperon. A fejlesztés részeként elektronikus utastájékoztató táblákat helyeznek el, amelyeken percre pontos, valós idejű vasúti és közúti járatinformációk jelennek meg. A teljes projekt kerékpárlerakó helyek kialakítását is tartalmazza. A csatlakozó önkormányzatok: Boba, Kemenesmihályfa, Nagysimonyi Nemeskocs és Ostffyasszonyfa területén – Celldömölkhöz hasonlóan – a vasútállomás közelében kerékpártárolókat hoznak létre.

A projekt támogatási szerződését Fehér László, Celldömölk Város Polgármestere és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója írták alá a konzorciumban részt vevő tagok – Celldömölk Város Önkormányzata, MÁV Zrt., Vasi Volán Zrt., Boba Község Önkormányzata, Kemenesmihályfa Község Önkormányzata, Nagysimonyi Község Önkormányzata, Nemeskocs Község Önkormányzata, Ostffyasszonyfa Község Önkormányzata – és a támogató civil szervezetek – Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete, Együtt Celldömölk Városért Egyesület, Aktívpont Triatlon és Szabadidősport Egyesület – képviselői részvételével megtartott rendezvényen.

 


Baranyai-Vajda Zsuzsa

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb