Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Bevetésre kész a Kemenesalja Mentőcsoport

2013.10.26.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Október 26-án került sor az önkéntes alapon szerveződött Celldömölki Járás Kemenesalja Mentőcsoport ünnepélyes eskütételére. Az önkéntesek ezen a napon rendszerbeállító gyakorlattal mutatkoztak be, amit az érdeklődők is figyelemmel kísérhettek.

 2013. január 1-e változásokat hozott a közigazgatás rendszerében. A megyéken belül kisebb közigazgatási egységek, járások jöttek létre, Vas megye területén összesen hét. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye biztonságának növelése érdekében minden járásban önkéntes alapon szerveződött járási mentőcsoportok létrehozását kezdeményezte, melyek nagy segítséget nyújtanak a kárfelszámolásra és mentésre létrehozott állami, önkormányzati szervek feladatellátásban. Ennek eredményeképpen szerveződött térségünkben a Kemenesalja Mentőcsoport, mellyel bezárult a kör, így már a megye mind a hét járásában található olyan önkéntes mentőcsoport, amely szükség esetén hatékonyan beavatkozhat az élet és a vagyonbiztonság megóvása érdekében. A Kemenesalja Mentőcsoport tagsága a jánosházi, kenyeri és celldömölki önkéntes tűzoltó egyesület, a jánosházi és egyházashetyei polgárőr egyesület, a Celldömölki-Sághegyalja Zrt. tagjaiból, valamint elhivatott magánszemélyekből áll össze.

A 40 fős tagállomány ünnepélyes eskütételére október 26-án a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előtti téren került sor, ahol Fehér László polgármester, majd dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató mondott köszöntőt. Horváthné Stukics Erzsébet önkéntes mentő kilépve a sorból előolvasta az eskü szövegét, és a mentőcsoport tagjai egy emberként esküdtek fel a járás védelmére. Az esküt Ágh Péter, országgyűlési képviselő ünnepi beszéde követte.


 





A rendezvény rendszerbeállító gyakorlattal folytatódott. Egy feltételezett tartályautó baleset miatt kárelhárítási gyakorlatot kellett végrehajtaniuk. az önkénteseknek Az első feladat az autóban rekedt sérült személyek kimentése és elsődleges egészségügyi ellátásuk biztosítása volt. A baleset során veszélyes anyag került a szabadba, és a Kemenesalja Mentőcsoport beavatkozása vált szükségessé annak megakadályozására, hogy az anyag beszivárogjon a csatornarendszerbe. Ezzel párhuzamosan megelőző intézkedéseket is végre kellett hajtaniuk: lezárták a veszélyeztetett területet, kimenekítették a közeli társasház lakóit (alpin technikával), valamint ideiglenes befogadóhelyet alakítottak ki részükre. Mindeközben összeült a helyi védelmi bizottság katasztrófavédelmi munkacsoportja, és további feladatokat határozott meg a mentőcsoportnak. A gyakorlat értékeléssel zárult, mely során a Kemenesalja Mentőcsoport „megfelelt” minősítést kapott. A követelmények teljesítésével rendszerbe állt az önkéntes alakulat, és szükség esetén legjobb tudásuk szerint részt vehetnek a járás védelmében. A mentőcsoport az ár- és belvizek elleni védekezésre szakosodott, a rendkívüli időjárás felszámolására, valamint az Opál tartálypark közelsége miatt a vegyi anyagok felszámolása kapcsán kialakult veszélyhelyzetekre tud reagálni. A látványos rendezvényt egész napos kísérő programok színesítették. Gyermekprogramokkal, foglalkoztató feladatokkal várták az érdeklődőket, akik megtekinthették a Kemenesalja Mentőcsoport eszközállományát, szakfelszereléseit.


 




Baranyai-Vajda Zsuzsa

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb