Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Akadálymentesítés Intaházán

2013.10.20.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Európai Uniós forrásból valósult meg az intaházi pszichiátriai rehabilitációs osztály akadálymentesítése. A 62 milliós pályázati pénzből többek között felújították a vizesblokkot, mozgássérült parkolóhelyeket alakítottak ki az udvaron és liftet építettek az egykor kastélyként működő épületben.


 A Kemenesaljai Egyesített Kórház intaházi pszichiátriai rehabilitációs osztálya is részesült abból az európai uniós pályázati pénzből, amely rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére szolgált. A projektben tizenkét nyugat-dunántúli egészségügyi intézmény vett részt, a fejlesztésekre összesen mintegy két milliárd forintot nyertek. Ebből közel hatvankét millió forint jutott az intaházi intézetnek, melyet különböző felújítási munkákra fordítottak. A pályázat kötelező eleme volt az akadálymentesítés, amit teljes egészében megvalósítottak az osztályon. A rendelkezésre álló forrás közel 40%-át elvitte a lépcsőházban kialakított lift, így a tervezettnél kevesebb összeg jutott egyéb fejlesztésekre. – mondta el dr. Farkas Péter Imre, a Kemenesaljai Egyesített Kórház igazgatója. A fennmaradó pénzből teljes mértékben felújították a főépületen a tetőt – ami nem tűrt már halasztást, hiszen a beroskadás veszélyével fenyegetett- valamint kint és bent is tájékoztató táblákat helyeztek el a könnyebb eligazodás érdekében.


 


Akadálymentesített vizesblokk készült és néhány külső munka is történt a pályázati keretből. Az intézmény udvarán mozgássérült parkolók kerültek kialakításra illetve speciális vezetősávokat festettek fel az audiovizuális akadálymenetesítés jegyében. Dr. Nagy László, osztályvezető főorvos is elengedhetetlennek tartja, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan lehetőségeket kapjanak a mindennapokban, mint egészséges társaik. Hozzáfűzte, hogy az intaházi részleg nem a gyógyszeres kezelésre helyezi a hangsúlyt. Az idekerülő pácienseket a szociális készségek javításával munkaterápiás eszközökön keresztül igyekeznek visszajuttatni a mindennapi életbe. Ezt segítik az intézetben található munkaterápiás műhelyek, ahol a betegek piacképes termékeket tudnak előállítani. Ezeknek a műhelyeknek a korszerűsítése is időszerű lenne, mint ahogy a főépület homlokzatának frissítése, a nyílászárók cseréje valamint a fűtéskorszerűsítés. Ezekre talán egy későbbi projekt során kerül sor.


 


Baranyai-Vajda Zsuzsa 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb