Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

,,A babák szeretete összehozza az embereket”

2013.09.24.

Karvalics Roxána

A reborn babák, gyönyörű élethűek, melyeknek súlyuk és fogásuk is olyan, mint az igazi babáké. Puhák és jól ölelhetőek, egyszerűen elbűvölik az embert. A reborn és porcelán babákat Czibuláné Csicsman Erzsébet készítette, a Táti Kultúrház Porcelánbaba Klubjának művészeti vezetője, aki tanítja is a babakészítést, sok tanítványa már díjnyertes.

- A művésznő Celldömölkön járt látogatóban, bár a lakosok még munkáit nem láthatták, Erzsébet elárulta, ha van rá igény, szívesen beavatja az érdeklődőket a babakészítés mesterségébe.


»Milyen indíttatásból választotta ezt a mesterséget?


- Már pici korom óta szeretem a babákat, 2001-ben Győrben a Zichy palotában találkoztam először a porcelán karakterbabákkal az általuk rendezett babakiállításon. Ezek a babák annyira elvarázsoltak, hogy megtanultam a készítés teljes folyamatát. A következő évben már én is ott voltam a versenyen. Eleinte csak porcelánbabákat készíttettem, de a későbbi évek során megismerkedtem a reborn babák készítésével is.


»A reborn babáknál nagyon fontos az élethűségre való törekvés, hogyan sikerül megformázni egy ilyen babát, hogy igazi újszülöttnek hasson?


- A reborn, azaz élethű babákat 6-7 éve kezdték el népszerűsíteni Magyarországon. Az elsők között voltam, akik elkezdtek reborn újszülött babákat alkotni. A porcelánbabáknál alkalmazott pontos és szép munka itt is fontos szempont.  A baba alapjait iparművészek tervezik, ezek ipari körülmények között készülnek, és nyers formában vásárolhatók meg. Elkészítésükhöz külföldről rendelem meg az anyagokat: például Németországból és Amerikából. Ennél a babatípusnál az a cél, hogy minél életszerűbb legyen, illetve, hogy minél inkább az élethű gyermek látszatát keltse. Ezt azzal érjük el, hogy a ,,bőre” több rétegben van festve, a megfelelő helyeken átlátszanak az erecskék is. Egy ilyen babán akár 20 féle festékréteg is lehet. A festék tartósságát azzal érjük el, hogy, minden egyes réteget rá kell sütni a testrészekre. A baba haját nemezelő tűvel szálanként hordjuk be, szemként pedig kristályszemet használok, mert ez jó minőségű és igazinak hat. Az egész folyamat idő- és munkaigényes. A baba súlya is hasonlít az igaziéhoz, teste textil, mely töltésénél  különböző anyagok használatával érjük el az életszerű hatást. Az öltöztetés is a készítő feladata, nem egyszerű kiválasztani a karakterhez illő ruhadarabokat sem, hiszen fontos, hogy a ruha ne vonja el a figyelmet a baba arcocskájáról.


»Milyen célra használják, illetve kik vásárolják ezeket a babákat?


- Elsősorban a gyűjtők vásárolják. Egy ilyen csecsemő babát kézbe fogva ugyanazt az érzést kelti az emberben, mintha igazi kisbabát fogna. Teste puha, fejecskéjét tartani kell. Úgy gondolom, hogy elsődleges szerepe a dekoráció. De szívesen vásárolják meg gyerekeknek ajándékba, hiszen az újszülött, reborn babákkal játszani is lehet.


 »Milyen kiállításokon vett részt? És beszéljünk a díjakról is…


- Győrben minden évben rendeznek babkészítési kiállítást és versenyt. Díjaimat ezeken a versenyeken kaptam. Több első díj és háromszoros aranykoszorús mesteri cím után elnyertem a gyémántkoszorús babakészítő mester címet is. Különösen büszke vagyok négy közönség díjamra, mert ezt az adott évben látogatók által legjobbnak ítélt alkotás kapta. Saját tervezésű alkotásaim között szerepel édesanyám, valamint két unokám megformázása, valamint a Hófehérke és a Hét törpe mesejelenet elkészítése is. Ezen kívül az ország több nagyvárosában, Szombathelyen, Nagykanizsán, Kecskeméten, Egerben, Komáromban is volt már önálló kiállításom, de kisebb településekre is szívesen viszek babákat kiállítani, így többek között Táton, Nyergesújfalun, Lábatlanon, Dorogon, Bajóton, Rácalmáson,  stb. valamint Bükön már  kétszer is voltak a babáim.


»Hogyan került kapcsolatba Celldömölkkel?


- Helga Huber kérésére jöttem ide, aki szintén porcelánbabákat készített Svájcban, jelenleg pedig itt él a városban. A babaszeretet hozott minket össze egymással, látta a műveimet és nála hoztunk össze egy babakurzust az ismerősökkel. Máskor is szívesen jövök ide, ha van rá érdeklődő, örömmel szerveznénk egy baba-tanfolyamot itt Celldömölkön.


Karvalics Roxána

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb