Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

IRONMAN: Az út maga a cél - avagy fejben dől el minden -

2013.09.03.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Csaknem negyed évszázada rendezik meg az extrém távú triatlonosok legrangosabb hazai eseményét, a nagyatádi Ironman versenyt. Esküdt Rolandról nem most hallunk először, a celldömölki sportoló tavaly először teljesítette élete első ironmanjét, 10 óra 33 perces idővel.

 Roland idén ismét rajtvonalhoz állt. Óriási kitartással 40 percet sikerült lefaragnia a tavalyi eredményéből. Korosztályában a 3. helyen, abszolutban pedig a 17. helyen végzett.


 


Milyen céllal vágtál bele az idei triatlonversenybe?


Elsődleges célom az volt, hogy a tavalyi időeredményemen javítsak. Szerencsére ez sikerült, idén 40 perccel jobb időt értem el. A konkrét célom az volt, hogy kerékpározásban és úszásban fejlődjek. Én ugyan úszó voltam, de a nyíltvízi úszás és a medencés úszás nagyon messze áll egymástól. Az úszásban 4 percet, a kerékpáros időmön pedig több mint 20 percet javítottam. A futásom is fejlődött, de az első két szám volt az, ami meghatározta a végeredményt.




Hogyan készültél a versenyre?


Amikor befejeztem a tavalyi versenyt - ami mások által is jónak minősített eredménnyel végződött -, akkor úgy gondoltam, hogy megpróbálok tervszerűen és tudatosan készülni, nem félig-meddig ad hoc jelleggel. Kerestem egy edzőt, aki a triatlonban járatos és nagy tapasztalata van. Lefektettük a célokat, ami elsősorban az volt, hogy javuljon az eredményem. Van egy hosszú távú célom is, szeretnék kijutni az IRONMAN világbajnokságra. Ide azonban csak lépcsőnként lehet eljutni. Ahogy az IRONMAN filozófiája is tartja, tudatos és hosszú felkészülés útján lehet eredményeket elérni, nincs rövid út. Ebben az évben 40 percet léptem előre, ha a következő évben megint sikerül ennyit, akkor nagyon boldog leszek.




Milyen volt a felkészülés időszaka?


Szeptemberben kezdtem el az edzést, a hosszúra nyúlt tél eléggé megnehezítette a felkészülést. Vagy bent teremben edzettem, vagy csak a futással és az úszással tudtam foglalkozni, a kinti kerékpározásra kevesebb idő jutott. Szerencsére, ennek ellenére mégis jó időt kerékpároztam, stabilan az élbolyban fejeztem be a versenynek ezt a szakaszát.




Milyen volt maga a verseny?


Az idei évben minden idők legnagyobb mezőnye állt rajthoz, több mint 550 egyéni versenyző vágott neki a küzdelemnek. Az időjárás hű volt a sportesemény nevéhez, extrém hőségben, 40 fokban kellett helytállnunk.




Milyen szakaszokból állt a verseny? Mikor voltál mélyponton?


Egy bányatóban 3,8 km úszással kezdtünk. Ez volt a verseny legjobb része, 26 fokos kristálytiszta vízben úsztunk. Majd 180 km kerékpározás következett, végül 42 km maraton futással zártuk a távot. A futás 30. kilométerénél volt a legnehezebb, addig azt mondom egész jól ment. Tudni kell, hogy egy ilyen versenyen az amatőr és a profi sportoló is 10 000 kilokalóriát használ el, négyszer annyit, mint egy átlagember naponta. Ezt a mennyiséget képtelenség pótolni, olyan mintha az ember meginna 20 liter tejet, ami lehetetlen. Ennek a versenynek az alfája és az omegája a frissítés, az, hogy mit pótolunk vissza. Nekem az utolsó három kör annyira már nem sikerült, itt csúsztam vissza a dobogón a harmadik helyre.




Milyen tervek vannak kilátásban?


A verseny utáni második hétben ismét edzésbe álltam, már készülök a következő megmérettetésekre. Augusztus végén a Balatonon, szeptemberben Horvátországban szállok versenybe, év végén pedig Olaszországban futok egy maraton távot. A hosszú távú célom az, hogy 2014-ben részt vehessek az IRONMAN világbajnokságon.

Cimkék

sport triatlon

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb