Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Régi-új vezető a Városi Óvodában

2013.07.10.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Gasztonyiné Fódi Zita, a Városi Óvoda vezetője 5 év után ismét bizalmat kapott Celldömölk és Környéke Közoktatási Intézményfenntartó Társulási Tanácsától az óvodavezetői feladatok ellátására. Az intézményvezető ezzel a második ciklusát kezdi meg, megbízatása 2018-ig szól. Az elkövetkezendő évek feladatairól, kihívásairól és az azt megelőző időszakról személyesen kérdeztem az óvodavezetőt.



Miért érzi hivatásának az óvónői pályát?


Már általános iskolás koromban elhatároztam, hogy óvónő leszek, mindig is szerettem a gyerekeket. Szombathelyen az Entzbruder Dezső Szakközépiskolában végeztem óvónőként, ezt követően kerültem - 1979-ben - az akkor még működő Mikes úti óvodába. Egész életemben a folyamatos képzés híve voltam. 1982-ben levelező tagozaton végeztem el Sopronban az óvónőképzőt, majd az élet úgy hozta, hogy hátrányos helyzetű gyermekekkel kerültem kapcsolatba, ami elég motivációt jelentett ahhoz, hogy fejlesztő pedagógus szakvizsgát tegyek. 2004-ben a Vörösmarty úti tagóvoda tagintézmény-vezetője lettem, majd 2008-ban, az akkori igazgató nyugdíjba vonulásával, megpályáztam az óvodavezetői állást, amit sikerült elnyernem. Ez a feladat újabb kihívások elé állított, úgy éreztem, hogy a magas színvonalú munkavégzéshez tovább kell bővítenem az ismereteimet, ezért 2012-ben elvégeztem a közoktatás vezetői szakirányt.


Az 5 éves vezetői státusz lejártával a fenntartó ismét bizalmat szavazott…


2013. július 31-vel az első intézményvezetői ciklusom járt le, amit a fenntartó a törvényi rendelkezésnek megfelelően pályáztatás nélkül meghosszabbíthatott. Jó érzéssel tölt el, hogy a képviselő-testület, a társulási tanács és a nevelőtestület is bizalmat szavazott nekem, támogatásuk megerősít abban, hogy helyes úton járok.


Milyen vezetői elveket tart szem előtt?


Számomra mindig az intézménybe járó gyermekek érdeke az első. Ugyanakkor próbálok olyan vezetői szemmel gondolkodni, hogy a munkatársaimmal is megtaláljam a közös hangot, és az együttműködés szellemében folyjon az óvodai munka. Legfőbb feladatunk, hogy a törvényi változásokat mindenkor szem előtt tartsuk, az élet változásaihoz pedig alkalmazkodjunk.


Mi a jó nevelői munka lényege?


A gyerekek életkori sajátosságai ugyanazok, mint 30 évvel ezelőtt. Van azonban, ami ennyi idő alatt sem változik: gyermekszeretet nélkül nem lehet eredményes nevelőmunkát végezni. Ugyanilyen fontos, hogy a szülőket is bevonjuk az óvodai életbe, érezzék ők is, hogy részesei az itt folyó munkának.


Milyen tervek vannak az elkövetkezendő 5 évre?


Tervek mindig vannak, a lehetőségeket pedig a pályázatokban kell keresni. Két nagyobb pályázatot adtunk be a közelmúltban. Az elmúlt években teljes felújításon ment keresztül a Vörösmarty úti óvoda, kisebb rekonstrukción esett át a sági tagóvoda. A székhely intézmény, vagyis a Koptik úti óvoda 2002-ben lett felújítva, így most ennek az épületnek az infrastrukturális fejlesztése van soron. A pályázatot nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre és csoportszoba bővítésre adtuk be. A másik projekt a sági konyha felújítására, eszközvásárlásra vonatkozik.


Milyen létszámmal kezdődik el a következő óvodai nevelési év?


Az előző évhez képest csökkent a gyermeklétszám az intézményben, ami csoportbontás szempontjából ideális lesz, hiszen egyénileg is többet tudunk foglalkozni a gyerekekkel. Több mint 290-en járnak a Városi Óvodába, ami 14 csoportot jelent. A Koptik útiban 5, a Vörösmarty tagintézményben 6, míg az alsósági tagóvodában 3 csoport indul el a 2013/2014-es évben.


Vajda Zsuzsa

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb