Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

"Alattad a föld, fölötted az ég…"

2013.07.09.

Weöres Sándor: A teljesség felé című verseskötetében olvasható e gondolat, mely így zárul: benned a létra.


Akár ez is lehetett volna a mottója annak a centenáriumi rendezvénynek, melyet a száz éve született Weöres Sándor emlékére szerveztek június 22-én, a költő gyermekéveinek színhelyén, Csöngén. Az ünnepségsorozat részeként ezen a napon délben a közszolgálati rádióban a déli harangszót a csöngei templom tornyából közvetítették, a Magyar Nemzeti Bank érmét, a Magyar Posta bélyegsorozatot jelentetett meg a költő előtt tisztelegve.


  


Csönge Község Önkormányzata és a Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékének Ápolása Alapítvány Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést szervezett a költőgéniusz gyermekéveinek színhelyén. Az evangélikus templomban istentiszteletet tartottak, majd a Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékház udvarán kezdődött az ünnepség, amelyen elsőként Baranyai Ernő, Csönge polgármestere idézte fel a költő különleges kötődését gyermekkora helyszínéhez, ahol a verseléssel ismerkedett, és ahol szárnyra kapott a tehetsége. A kormány nevében dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy Weöres Sándor élete összeforrott a nemzet XX. század történelmével, majd hozzátette: „Magyarország megújítása nem képzelhető el kulturális megújulás nélkül, nem képzelhető el anélkül sem, hogy elődeinktől örökölt értékeinket, köztük Weöres Sándor életművét meg ne őrizzük.” Az ünnepi beszédek sorát Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Ágh Péter országgyűlési képviselő és dr. Steinert Ágota irodalomtörténész folytatta. A centenáriumi megemlékezést az ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak irodalmi műsora színesítette.



„Weöres Sándort a neve is a verselésre predesztinálja” – mondta dr. Fűzfa Balázs, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, aki a „Weöres-kultusz” egyik legelhivatottabb ápolója. S hogy a kötődése még szorosabb legyen a költőhöz, Csönge Község Önkormányzata a megemlékező ünnepségen hivatalosan is tiszteletbeli csöngei polgárrá fogadta. Az egyetemi tanár a vizsgaidőszak vége felé rendszeresen táborokat is szervez a szülőfaluba. Az alkotótábor résztvevői verses-zenés irodalmi műsoron keresztül mondták el, milyen gondolatokat ébreszt bennük Weöres egy-egy sora, majd az emlékház udvarán álló, életnagyságú Weöres Sándor bronz szobor koszorúzásával ért véget az ünnepség. A zárógondolatokat Rozmán László, a celldömölki tankerület igazgatója mondta el.


 


Vajda Zsuzsa


 


 


 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb