Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Berzsenyis honanyák és honatyák

2013.07.09.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium húsz diákja a parlamentben 2013.06.06-án demokráciajátékon vett  részt.



Még ősszel történt, hogy tanáraink: Dr. Lennerné Patkó Ildikó, Horváth Sarolta és Tóthné Bali Krisztina felhívták a figyelmünket egy demokráciajáték nevű programra, melynek során ellátogathatunk a Parlamentbe, és ott –játékból – törvényt alkothatunk. Ez nagyon izgalmasnak ígérkezett, így húszan jelentkeztünk. Néhányan közülünk külön szerepeket is játszottak: Döbrönte László a vezérszónok, Sipos László Márk a frakcióvezető, Gadácsi Júlia az Oktatási bizottság elnöke, jómagam  az Országgyűlés jegyzője, Szajkovics Evelin és Jakab Roxána a szóvivők szerepébe bújtak. A játék résztvevője volt még Bokányi Mária Zita, Boznánszky Anna, Horváth Bence, Horváth Eszter, Ipsics Áron, Jánosa Evelin, Kiss Dorottya, Kovács Krisztián, Nagy Adrienn, Szalóky Anna, Tanai Patrícia, Tóth Fruzsina, Varga Fruzsina és Vraskó Kata.


A program előzetes felkészülést igényelt, megismerkedtünk az országgyűlés működésével, sokat készültünk a vitára. Hamar rájöttünk, hogy ami először játéknak ígérkezett, az komoly munka, és nagy izgalommal vártuk az utazás napját.


A demokráciajáték óriási élményt jelentett mindannyiunk számára, felemelő érzés volt a történelmi falak között járni-kelni, úgy, mintha mi valóban parlamenti képviselők lennénk. Úgy érzem, mindnyájan nagyon komolyan vettük a reánk háruló – nem könnyű- feladatokat, és mindenki beleélte magát az aktuális helyzetbe, kiváló csapatot alkottunk. A képviselőteremben helyet foglalni, használni a szavazórendszert – egy életre szóló momentum volt, nekem például az jelentett különlegességet, hogy jegyzőként az Országgyűlés elnöke mellett ülhettem, és fentről láttam a képviselő diákok minden rezdülését, mozdulatát.


Mi a Jövő Nyárért Egyesülés fiktív pártjának frakcióját alkottuk, ellenzéki szerepbe bújtunk. Az iskolai öltözködésről szóló törvényjavaslatot szegedi, tiszakécskei és balassagyarmati diákokkal kellett megvitatnunk.




A játék során bizottsági üléseken is részt vettünk, nekem ez tetszett a legjobban, mert itt mindenki szóhoz juthatott; közben frakcióülést is tartottunk, majd a plenáris vita után következett a végszavazás, melynek során nagy sikert arattunk, ellenzékiként elértük, hogy a kormánypárt által benyújtott törvényjavaslat ne kerüljön elfogadásra, ez tizenhárom alkalomból eddig kétszer sikerült.


Minden szervezőnek köszönjük a munkáját, reméljük, máskor is lehet részünk hasonló izgalmas programban.




Tóth Regina Krisztina 9.H osztályos tanuló

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb