Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Turizmusfejlesztés menedzseri szemmel

2013.07.09.

Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület néven tavaly szeptemberben egy új szervezet alakult meg városunkban. A turisztikai desztinációs menedzsment összefogja a térség idegenforgalmi vállalkozóit, civil egyesületeit, önkormányzatokat és a jelentős turisztikai attrakciókat. Az elmúlt időszak tevékenységéről Döméné Király Gabriella, TDM menedzser számolt be lapunknak. 



Sokat lehet hallani a TDM -ről, mi az egyesület legfőbb célja?


A Ság hegy Térsége Turisztikai egyesület elsődleges célja fenntartható és versenyképes turizmus megteremtése a térségben, a turisztikai bevételek növelése, a terület imázsának megteremtése, erősítése, a kapcsolódó települések turisztikai kínálatának bemutatása, turizmusfejlesztése.


Melyek voltak a 2012-es év főbb feladatai?


Az egyesület a Széchenyi Terv keretében megjelent „Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek és turisztikai klaszterek létrehozása és fejlesztése” című konstrukción belül helyi TDM fejlesztésre készítetett elő és adott be pályázatot. Emellett az egyesület szakmai munkájának előkészítése volt a fő feladatunk, melyek kis költségigényűek, ezért a kiadások szintje alacsony volt a 2012-es évben. Az összes ráfordítás 1 278 000 Ft volt, melyből: anyagjellegű 20 000 Ft, személyi jellegű 737 000 Ft, értékcsökkenés 62 000 Ft, egyéb 459 000 Ft. Az adatokból látható, hogy a leglényegesebbek a személyi jellegű és az egyesület alapításával kapcsolatban felmerült (egyéb) ráfordítások voltak. Az egyesület bevételei a tagdíjakból származtak, mely 11 900 000 Ft. Gazdasági-vállalkozási tevékenységből származó bevétele nem volt.



Milyen tervek vannak az idei évre?


2013-ban az egyesület működésének fő prioritásai: a szakmai munka elindítása, és a térség rendezvényeinek, akcióinak, ajánlatainak reklámozása, kommunikációja. Nagyon fontos a különböző turisztikai szereplők összefogása, programcsomagok kialakítása, a marketing munka összehangolása. Ennek érdekében hamarosan elindítunk egy térségi turisztikai honlapot. Célunk egy olyan oldalt létrehozni, ahol a turista minden információt megtalálhat, ami az utazás előkészítése, és itt tartózkodása során felmerülhet. Mindezt olyan attraktív formában, mely alkalmas az érdeklődés felkeltésére is. A honlappal párhuzamosan készül az első kiadványunk, mely a látnivalók és a turisztikai szolgáltatók bemutatásán túlmenően tartalmazni fog tematikus utakat, több napos ajánlatokat, programajánlót valamint egy kivehető turisztikai zsebtérképet. Február óta elérhető az egyesület facebook oldala (www.facebook.com/saghegytdm) mely bemutatja a térség látnivalóit, az aktualitásokat, mindemellett képes és szöveges információt nyújt a TDM tagokról. Májustól működik a hírlevél szolgáltatásunk, melyre feliratkozni egyelőre a tourinform irodában (Dr. Géfin tér 10.) illetve e-mailben (info@sagtdm.hu) lehet. Mindezeken túl kiállításokon, vásárokon veszünk részt, bemutató utakat szervezünk a turisztikai szakma résztvevői számára. A nyár folyamán gyakornokaink segítségével aktív kérdőívezést folytatunk, melyből értékes információkat kaphatunk a térségünkbe érkező turisták összetételéről, utazási szokásairól, véleményéről. Az idei évben elkezdjük ajándéktárgyak, információs könyvek, helyi termékek árusítását irodánkban. Szervezetünk mindent elkövet annak érdekében, hogy minimális dolgozói létszámmal, költséghatékony gazdálkodással megvalósítsa az alapítók által kitűzött célt.


VZS

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb