Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Lancsics Bonifác

2022.08.01.

Lancsics Bonifác (Szombathely, 1674 – Dömölk, 1737. április 25.) bencés szerzetes, filozófus, teológus.




A régi magyar család sarja Grazban logikát tanult, majd Nagyszombatban bölcseleti tanulmányokat folytatott. Ezután 1693-ban lépett Szent Benedek Rendjébe. Filozófiát már Pannonhalmán, teológiát pedig Nagyszombat egyetemén hallgatott. 1710. október 3-án szentelték pappá. Pályáját Pannonhalmán kezdte. Hitszónokként és ún. novíciusmesterként is kiválóan helytállt, de a gazdasági természetű ügyek magisztereként is jeleskedett. Kéziratait négy kötetben őrzi a főmonostori levéltár. Különös érdeklődést tanúsított a gyógynövények, a belőlük készíthető főzet, tinktúra, kenőcs, borecet, szappan, valamint ezek receptjei iránt. Az ő kezdeményezésére hozták létre az első levendula-ültetvényt Pannonhalmán. . A török dúlást követő balsorsos esztendők után, 1725-ben Sajghó Benedek főapát látogatott Dömölkre. Szemléje után Lancsicsot jószágkormányzónak küldte Dömölkre, aki az itt töltött évei alatt fellendítette az apátság gazdaságát, de a környék lelkipásztori gondozását is szívügyének tekintette.


Lancsics pannonhalmi évei alatt is bizonyította Regnum Marianum-i honosságát. 1715 előtt írta a Magyarok Nagyasszonyának szinte minden magyar által mindmáig ismert legkedvesebb himnuszát, a 10 versszakból álló "Boldogasszony Anyánk…" kezdetű Mária-éneket, amely először rendtársának, Szoszna Demeternek kéziratos énekeskönyvében olvasható. A sokáig rejtve maradt szerző beazonosítását segítette, hogy a szöveg eredeti versszakainak kezdőbetűi összeolvasva a BONIFÁCIUS nevet mutatták. E lancsicsi vers –népénekké válva, szájról szájra szállva – szövegében is többször változott. 1793-ban Vácott már "nationalis cantio"-ként, azaz nemzeti énekként emlegették és hazánkban hosszú ideig himnuszként énekelték.


Lancsics a Dömölkön töltött tucatnyi év alatt megfáradt. 1737 tavaszán hirtelen támadt rá a betegség és húsvét hetében, április 25-én visszaszállt lelke teremtőjéhez. Azóta a dömölki romtemplom alatti sírboltban porladnak hamvai. A celldömölki Honismereti Munkaközösség kezdeményezésére 2012 augusztusában a Nagyboldogasszony-napi búcsú zárásaként szentmise kíséretében emléktáblát avattak emlékére a romtemplom falán.



 


Forrás: https://szombathelypont.hu/latnivalok/tudosok-muveszek-nyomaban/lancsics-bonifac-emlektabla.351/ [Letöltés ideje: 2022.05.04.]



A "Boldogasszony Anyánk" eredeti kézirata




Forrás:


https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/rejtett-kincseink-boldogasszony-anyank-himnuszunk [Letöltés ideje: 2022.05.04.]



 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb