Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Nevezetességek, látnivalók

2013.03.01.

Köszöntjük kedves látogatóinkat! Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok szép élményt jelent majd Önöknek. Szeretnénk, ha jól éreznék magukat Kemenesalján, Celldömölkön és a későbbiek folyamán újra ellátogatnának hozzánk. Városunk szeretettel várja vendégeit!


 

 Kemenes Vulkánpark A Vulkánház igyekszik megismertetni minden érdeklődőt a tűzhányókkal, azok működésével, felépítésével. Kicsiket és nagyokat is egyaránt lenyűgöző interaktív eszközökön keresztül kaphatunk információkat a vulkanológiáról, a Föld vulkánjairól, azok mindennapjainkra való hatásáról. Külön teremben találkozhatnak naprendszerünk bolygóival és vethetnek egy pillantást a Ság-hegy csodálatos és egyedi panorámájára. Lebilincselő grafikákkal, animációkkal, kisfilmekkel tettük testközelibbé eme óriási természeti képződményeket. Várunk minden kedves Látogatót! Lépjen be a vulkánok csodálatos világába és hagyja, hogy magával ragadják Önt is!


 


 


  Vulkán fürdő  2005 őszén adták át Kemenesalja legnagyobb és legmodernebb termálfürdőjét, a Vulkán fürdőt. A Vas megye keleti részén, a festői szépségű Ság hegy lábánál lévő fürdő egész évben színvonalas szolgáltatásokkal várja a pihenni, sportolni és felfrissülni vágyókat. Az 1.200 méter mélységből nyert, fürdésre alkalmas, elismert gyógyvíz oldott anyagokban ( főleg nátrium-hidrogén-karbonátban ) gazdag, ideális mozgásszervi panaszok kezelésére. A Vulkán fürdő 6 sávos, 25 méter hosszú úszómedencével, jakuzzi és ülőpados medencével, finn, gőz, valamint infraszaunával és a nyári hónapokban szabadtéri-stranddal várja vendégeit. A szezonálisan üzemelő medencék (gyermek csúszdamedence; bébi-pancsoló; és kültéri élménymedence) mellett egy strandröplabda és –kézilabdapályát használhatnak mérsékelt belépőárak mellett a fürdőlátogató.


 


 Új Városháza 2010. augusztus 20-án államalapításunk ünnepén ünnepélyesen felavatták az új celldömölki Városházát. A város Önkormányzatának és Polgármesteri Hivatalának székhelye XXI századi feltételeket biztosít a hivatalos ügyeiket intéző celldömölkieknek és az ott dolgozó munkatársaknak egyaránt.


 


Ság-hegyi Tájvédelmi Körzet  A Sághegy egy 5 millió évvel ezelőtt kitört tűzhányó maradványa. Az aláhulló vulkáni porból keletkező tufarétegekre bazaltkőzetté dermedt láva települt. Ez a fokozatosan pusztuló lávapajzs tanúhegyként őrzi az alsóbb laza képződményeket. A síkságból kiemelkedő kettős csonka kúp lankáján még a pannóniai beltó homokos üledékeit találjuk. A meredekebb lejtőkön a kráterekből kiszórt vulkáni tufa, a függőleges sziklafalakon a bányászkodás után visszamaradt lávapadok és kürtőkitörések tanulmányozhatók.


Sághegyi Múzeum  A Ság hegy természeti világa, hely- és kultúrtörténete állandó kiállításon tekinthető meg a múzeumban. Nyitva tartása: április 15-október 15-ig szerda-péntek: 12:00 - 18:00, szombat-vasárnap: 10:00 - 18:00.


Történelmi Borvidék  A Ság hegy a Somlói Történelmi Borvidék részét képezi. Uralkodó fajták: olaszrizling, Sauvignon, Chardonnay. Kóstolja meg a kitűnő minőségű, magas savtartalmú Ság hegyi fehérborokat a hegyen található fogadókban, pincékben.


Geológiai és madártani tanösvény  A Ság hegyen kiépített tanösvények vezetik körbe az érkező turistákat és  táblák segítségével mutatják be a hegy keletkezésének történetét és annak gazdag növény és állatvilágát. Színes képek és leíró szövegek tájékoztatják az érdeklődőket Magyarország legfiatalabb tűzhányójáról.


Trianoni emlékmű  A 291 méter magas Ság hegy tetején áll a Trianoni-emlékkereszt, melyet 1934-ben adakozásból és a bazaltbánya tulajdonosának nagylelkű adományozásából állítottak a trianoni békeszerződések emlékére.


 


Eötvös Emlékoszlop és Bányászati Emléktáblák  A Ság hegyen emlékoszlop állít méltó emléket Eötvös Loránd munkásságának. Eötvös itt tökéletesítette a később róla elnevezett ingáját, melynek segítségével a talajban lévő ásványi anyagok összetételét lehet tanulmányozni. Az inga hiteles másolata ma is a Sághegyi Múzeumban tekinthető meg. A hegyen a turistaútvonalak mellett több emléktáblát állítottak, melyek a hegy keletkezésének történetét mutatják be, valamint az itt folytatott bazaltbányászat emlékét őrzik.


 


Román stílusú Romtemplom  Celldömölk legrégebbi temploma a XIII. században román stílusban épült templom, melynek maradványai még ma is megtekinthetők a város nyugati határában.


 


 


Szűz Mária Római Katolikus Kegytemplom  1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adták át a Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templomot, melynek tornyai csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom a város központjába épült, közvetlen szomszédságba a Bencés Apátsági épülettel, a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral.


Tárház  A templomban, az igényesen kialakított Tárházban állandó kiállítás várja az idelátogatókat, bemutatván az ősi kegyhely fennmaradt, többszáz éves kincseit.


 


 


Bencés Kolostor épülete  1760-ban kezdték építeni, s eredetileg négyszög alaprajzúnak tervezték a Bencés Kolostor épületét. Építését azonban pénzügyi nehézségek miatt nem tudták befejezni, így az épület „U” formájú maradt. Az épületben 50 éven keresztül a város elöljárósága működött, de az ingatlan már újra a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, kik az épületben ismét az egyházi élet fellendítését tervezik.


 


Mária-kút  A  Hollósy téren, a Bencés Kolostor mellett és a Kegytemplommal szemben található a Mária-kút.


 


 


 


Szökőkút és Koptik Odó apát szobra


 


 


 


 


 


Kálvária  A kegytemplom keleti falához közel áll a Kálvária épülete. 1755 körül építtette Liptay János ezredes, aki miután nyugalomba vonult, Kis-Máriacellben telepedett le. Az épület 2003-ban került felújításra a Széchenyi Terv pályázata segítségével.


 


 


Szentháromság-szobor  A városközpontban, a Szentháromság-parkban áll a Szentháromság-szobor.


 


 


 


 


Alsósági Szent Miklós Római Katolikus Plébániatemplom  A XV. században építették. A reformáció idején az evangélikusoké lett, majd a romos épület 1732-ben került vissza a katolikusokhoz.


 


 


Izsákfai Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom  1798 és 1803 között építették klasszicista stílusban. Bejárata mellett világháborús emléktáblát helyeztek el.


 


 


 


Celldömölki Evangélikus Templom  1744-ben szentelték fel. A templom mellé 1820-ban archívumot építettek, amiben a Dunántúli Egyházkerület levéltárát és könyvtárát helyezték el. 1897-ben az alapok és az északi fal egy részének megtartásával új épületet emeltek.


 


 


 


Alsósági Evangélikus Templom  Az Alsósági Evangélikus Templomot 1863-ban építették.


 


 


 


 


Református templom  A Celldömölki Református Templomot 1937-ben építették.


 


 


 


 


Mozdonyskanzen  A celldömölki vasútállomáson az érdeklődők három, teljesen felújított gőzmozdonyt tekinthetnek meg. A szépen rendben tartott parkban kiállított mozdonyok és vagonok egész évben ingyenesen látogathatók.


 


 


 


Zsolnai-Kút a Kegytemplom mellett


 


 




 


Celldömölki-tó  Celldömölk város határában a Sági út mentén található (Celldömölkről Alsóság felé vezető út mellett). A tó kialakulása a XX. század elejére tehető (bányató).  Átlagos mélysége 1,8-2 méter, de néhol 7-9 méter mély kutakat is találunk benne. Ezen kutakból feltörő víz táplálja a tavat egész évben. A szabdalt partú mesterséges tó partját nádasok, bokrok, ligetek teszik változatosabbá. A tó népszerű horgászhely, környéke kedvelt pihenő park. Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.


I. Világháborús emlékmű a Széchenyi utcában.


 


 


 


 


 II. Világháborús emlékmű  


 


 


 


 


 Pannónia – Ring, Ostffyasszonyfa  A Celldömölktől 14 kilométerre található, 4.740 méter hosszú pálya, motor-, gokart- és autóversenyzésre is rendkívül kedvelt. A Ring egész évben nyitva áll a látogatók elött. Étkezési lehetőséggel, campinggel. 


 


 Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye

Berzsenyi Dániel (1776-1836) 1750 körül épült barokk szülőházában emlékmúzeumot rendeztek be a költő tiszteletére: néhány használati tárgya, családi bútorok, könyvek, képek és egyéb dokumentumok láthatók. Egyházashetye Celldömölktől 13 km-re fekszik.


 


Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház 

Csöngén, a Celldömölktől 16 Km-re található 480 lelkes kemenesháti községben a Kossuth-díjas költõ szülõi házát pályázati forrásokból újították fel és bõvítették ki úgy, hogy abban Weöres Sándor feleségének, Károlyi Amynak is külön emlékszobát alakítottak ki.


 


Iszkáz - Nagy László Emlékház 

Nagy László iszkázi szülőháza, - a mai Nagy László Emlékmúzeum - Veszprém Megyében, alig több mint 20 kilométerre Celldömölktől található. A megyehatár ez esetben azonban hangsúlyozottan jelképes: ugyanaz a vidék nevelte Nagy Lászlót is, amely Berzsenyit és Weörest, szelleme benne él mindhármuk művében.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb